- | СБХ, Шипка 6, 1 B
Галерия (10)

сборна изложба

откриване: 5 декември, вторник, 18:00 часа
куратор: Майкъл Кемпсън

  • На 5 декември от 16:00 часа, в зала 1 В, етаж 1, непосредствено преди откриването на изложбатa, Майкъл Кемпсън ще изнесе лекция, свързана със съвременната австралийска графика.

+++

За автора

Майкъл Кемпсън е роден в Капунда, Южна Австралияq през 1961. Художник, майстор график и куратор. Работил е с над 170 значими австралийски и международни художници и неговият кураторски опит включва над 51 изложби в Австралия, Тайланд, Нова Зеландия, Тайван, Пакистан, Корея, Япония, ОАЕ, САЩ, Канада, Китай и др.
Образование: 1980 – 1982 – Бакалавърска степен (Визуално изкуство), City Art Institute, College of Advanced Education, Сидни CAE; 1983 – Диплома по изкуствознание (печатна графика), City Art Institute, Sydney College of Advanced Education; 1986 – 1887 – завършва Институт за техническо обучение и обучение на възрастни учители, Сидни CAE; 1992 – 1996 – Магистър по изящни изкуства, Колеж по изящни изкуства, Университета на Нов Южен Уелс. От 1986 Кемпсън преподава графика, в момента в Университета на Сидни и Университета на Нов Южен Уелс. В международен план той е гост-професор в Академията за изящни изкуства в Сиан в Китай (в Технологичния университет в Сиан) и от 2014 до 2016 е бил международен член на Large, Southern Graphics Council International, САЩ. От 1986 до 2003 Кемпсън е ръководител на печатния институт в Северен Сидни на TAFE, Meadowbank College. През това време той е бил преподавател в Колежа по изкуствата в Сидни, Университета на Сидни през 1999. През 2004 става старши преподавател и ръководител на изследванията по графика в Университета за изкуство и дизайн в Нов Южен Уелс, където остава. През 2004 Кемпсън става директор на Cicada Press (CS). CS има обменни изложби с Китай, Пакистан, Нова Зеландия, Обединеното кралство и САЩ. Cicada Press функционира като работилница за персонализиран печат с образователни цели. Кемпсън ръководи и си сътрудничи с всички изследователски проекти в областта на графиката, като работи в тясно сътрудничество с всеки художник-резидент. Cicada Press също така организира резиденции и семинари с художници в цяла Австралия. Със съдействието на Тес Алас, Кемпсън организира годишни семинари на местни художници, включително Тони Албърт, Фиона Фоли, Върнън Ах Ки, Бренда Крофт, Гордън Хуки, Реко Рени, Дейл Хардинг, Лоръл Нанъп, Брет Нанъп, Райън Пресли, Джейсън Уинг и Франсис Бел Паркър и др.
Кемпсън има над 26 самостоятелни изложби и над 200 участия в групови изложби в национален и международен мащаб. В ранното си творчество изследва австралийски теми, свързани с емблематични пейзажи и животни от региона, които превръща понякога в сюрреалистични изображения. В края на 90-те Кемпсън си сътрудничи с Матю Том, колега учител по изкуства в Института на TAFE, Meadowbank College, Сидни. Те комбинират различни печатни техники като ситопечат, офорт и литография и създават поредица от произведения на социално-политически теми: Мартирология 1998 и Министър-председатели на Австралия 1999.
Настоящата посока на търсене в творчество на Кемпсън се съсредоточена върху бонсай и екологични проблеми. Той комбинира проучванията си от две резиденции – първото в езерото Мунго в района на световното наследство на езерата Уиландра и второто в Хуашан, свещената западна планина на Петте големи планини на Китай, за да направи композиции, използващи мотива на регионалните дървета.

+++

Култура.БГ / БНТ:  Репортаж с Буян Филчев, председател на международното жури на Триеналето, и Майкъл Кемпсън (Австралия), един от членовете на журито и куратор на Сборна изложба на австралийска графика

тук

+++


Повече информация за 9. Международно триенале на графиката – София 2023 можете да прочетете

тук