- | Извън СБХ
Галерия (51)

10-то юбилейно издание на фестивала на визуалните изкуства „Август в изкуството“, Варна 2023

От 22 юни до 2 август близо 90 художници от 8 страни ще представят свои
творби в Градската художествена галерия на Варна и в още 9 галерии в
морския град.

„Август в изкуството“ 2023 ще протече под мотото „Истина и симулация“

На 22 юни в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна, ще
бъде началото на дългоочакваното Десето юбилейно издание на „Август в
изкуството“. Фестивалът на визуалните изкуства „Август в изкуството“ е
създаден като концепция и реализиран за първи път през 2000 г. във
Варна. Той е замислен като мащабно представяне на съвременните процеси
във визуалните изкуства, толерантно към стиловите различия в тях.


В реализираните досега 9 издания на фестивала той е представял в рамките
на 40 дни около 100 от доказаните български художници заедно с поканени
чуждестранни автори в около 30 изложби и артистични прояви, експонирани
в 20 музеи, частни галерии и други пространства във Варна. С тази своя
структура и преди всичко с качеството на участниците, фестивалът се
утвърди като най-мащабния и значим форум у нас в сферата на визуалните
изкуства.

След 8-годишно прекъсване 10-ото юбилейно издание на фестивала ще се
проведе от 22 юни до 2 август 2023 г. благодарение на финансовата
подкрепа на Национален фонд „Култура“.

В него е предвидено да участват 88 утвърдени български художници от различни
поколения и чуждестранни автори от Германия, Франция, Нидерландия, САЩ,
Сърбия, Румъния, Турция.

Впечатления от „Август в изкуството“, 2023


Десетото издание на фестивала на визуалните изкуства „Август в изкуството“ се случи благодарение на финансовата подкрепа на Националния фонд Култура. Девет години след деветото издание и след като бях обявил неговата смърт в статията „Раждането и смъртта“ на „Август в изкуството“. Изложбите в Градската художествена галерия на Варна, където традиционно е центърът на фестивала, станаха мащабни и качествени. Там бяха представени 69 художници от четири творчески поколения. Доайените Павел Койчев, Альоша Кафеджийски, Кина Петрова и Стоимен Стоилов показаха прекрасни работи и защитиха репутацията си на големи творци. Бях поканил немалко художници от силното поколение, което влиза в изкуството ни в самото начало на 1980-те години. Милко Божков е от него и ретроспективна му изложба на целия първи етаж на галерията беше богата и категорична като естетическа стойност. Безупречни и впечатляващи бяха пластиките на Зиятин Нуриев, Стефан Лютаков, Иван Русев, Емил Попов, Венелин Иванов, Пламен Аврамов и Георге Фаркашиу (Румъния), големите ахроматични платна на Станислав Памукчиев, сияещите с цвета и техниката си работи върху стъклени повърхности на Галина Шехирян, драматично-екзистенциалните човешки състояния на Веселин Начев, темпераментната живописна стихия на Георги Лечев, концептуалните визуални интерпретации на Димитър Трайчев, Мария Зафиркова, Илия Янков, Ангел Ангелов, Илиян Лалев, Владимир Иванов и Калия Йорданова, имагинерните и хроматично наситени картини на Долорес Дилова, Атанас Хранов, Васил Василев, Валери Чакалов, Петко Ломски, Иван Обретенов и Валентин Узунов, веществено-пластичните и релефни повърхности на Пламен Михайлов, Николай Тодоров, Бранко Николов и Тодор Тачев.

 

 Стоимен Стоилов


Малко по-младите се представиха с чудесни, внушителни творби. Тук блестеше абстрактното полихромие на Любен Генов, Катрин Томова и Иван Минчев. Големите сюрреални автопортрети на Иво Бистрички въвличаха в иреални пространства. Сетивните с изтъканата си материя митологични видения на Стефка Георгиева бяха хипнотични и величествени. Оранжевата и чиста като знак пластика на Симеон Стоилов „звънеше“ и фокусираше вниманието. Магически въздействаше видеоинсталацията на Нина Ковачева и Валентин Стефанов с бягащите мъж и жена, прожектирани върху две големи стъклени вази. По египетски сложният като рисунка и композиция триптих на Моника Попова беше не само мащабен, но и зашеметяващ с енергиите си.

 

Поредицата платна-алюзии на класически европейски портрети с гравиран върху тях надпис на английски (Носталгия по изгубеното изкуство) на Красимир Русев, беше дълбоко смислена концептуална творба. Свободният и овладян живописен жест в едроформатните платна на Цветелина Максимова беше изразителен и поетичен. Двете едри и обобщени глави (тъмна и светла като истината и лъжата) в двете картини на Албена Коева имаха тотално внушение. Интелектуален и сериозен беше Данил Йорданов в сиво-черните абстрактни пространства на моделираните с графит и восък платна. В подобен контекст звучаха големите рисунки от втечнен графит на по-възрастния Пламен Братанов.


Артистите от най-младото поколение участваха достойно. Чрез фотографските образи на старец Венелин Шурелов посочваше тъжни човешки състояния. В критично-песимистичен контекст Мартиан Табаков беше изобразил голи мъжки и женски фигури с неоекспресионистичен маниер върху големи, стоящи в пространството шперплатови плоскости. Антони Райжеков беше измайсторил с въображение инсталацията си от падащи водни капки и звукови ефекти. Еротиката в цветната композиция на Доника Кирова беше откровена и провокативна. Интересни съвременни работи показаха Калоян Илиев - Кокимото, Велина Гребенска, Виктор Петков и Мартин Пенев.


На фотографията беше отделено немалко внимание. В самостоятелна зала бяха експонирани забележителните черно-бели фотографии на тримата най-значими фотографи от Варна – Росен Донев, Гаро Кешишян и Александър Николов. Франк Уърдън (САЩ) и Атце Бос (Нидерландия) показаха качествени цветни фотографии на абстрактно звучащи материални повърхности.

Видеоизкуството беше представено от изразителни и умни творби на Цветан Кръстев, Надежда Олег Ляхова, Саша Панчич (Сърбия), Георги Кръстев и Розе Шулце (Германия). Освен филма си от танцов пърформънс в изоставени казармени помещения на съветски военни части, Розе Шулце участваше и с великолепна инсталация от 90 листа ръчно формована хартия с релефно моделирани върху тях очертания на многобройни предмети. Бяло-златните хартиени обекти, нежно и крехко внушаваха в особена древноегипетска светлина усещането за преходност, за следи и останки от човешки живот. „Това ли ще остане от нас?“ – гласеше тревожно заглавието на творбата. Топлата красота на хартиените обекти струеше и от инсталацията на Недко Недков.

Макар и по-камерни, изложбите в осемте частни галерии и в Художествения музей Георги Велчев бяха също качествени с творбите на още 20 артисти. Ще посоча специално изразителния диалог чрез живописни картини и рисунки между покойната, изключителна Дария Василянска и дъщеря й Теменуга Станчева. Адмирирам представянето на Атанас Парушев, Веско Велев, Мария Чакърова, Деан Даракчиев, Георги Йорданов, Пламен Монев, Цветана Векова, Тереза Зиковска, Боян Боев, Деян Веков, Галина Станева. Изложбите бяха наречени с определени понятия, насочващи към характера на изкуството в тях – автентично, диалогично, градивно, експресивно, хроматично, имагинерно, пластично, романтично, поетично.

Дария Василянска

 

Десетото издание на фестивала предложи и интересни дискусии, презентации и лекции, свързани с историята на форума и с явленията в съвременното изкуство. Активен и свръхпрофесионален в тях беше изкуствоведът Филип Зидаров. Накрая и аз като Розе Шулце ще задам логичния въпрос: Какво ще остане от „Август в изкуството“? Творческото и културното битие обаче не е само „задаване на въпроси“, както много често обичат да твърдят хората на изкуството. Има огромна необходимост от отговори на същностните състояния и феномени в обществото и културата.

 

Атанас Парушев / Седефено М, 2023

 

По отношение на „Август в изкуството“ – ще останат десет мащабни издания на този най-голям у нас фестивал. Издания, богати на съвременни визуални стилове, на свободен индивидуален избор, на празнично общуване и преживяване, на позитивна оценка от творци, експерти и публика. Ще остане високо професионалното равнище на художествено изразяване, което винаги е било основната цел на този форум. Отново ще припомня, че възприемам и интерпретирам понятието „Август“ преди всичко в неговото древно латинско значение на „божествен“, „възвеличен“. Или по-опростено и непатетично казано, фестивалът се стремеше и успя да представя високото, значимото, сериозното, истинското в съвременното изкуство. За моя голяма радост „Август“ се явяваше и живееше във всички издания на фестивала все по-силно и магнетично. „Август“ тържествуваше и в десетото юбилейно издание – безусловно и в пълната си духовна светлина.

Румен Серафимов
куратор на „Август в изкуството“ 2023

 

+++

В Градската художествена галерия - Варна, която е партньор в проекта, ще бъде представена мащабна ретроспективна изложба на художника с изключително творческо присъствие в съвременното българско изкуство Милко Божков – живопис, графика и рисунка.

Милко Божков 

 

Тази практика е включена в концепцията на форума от самото начало. Представяни са изложби на Жорж Папазов, Генко Генков, Меркадо, Ванко Урумов. В Градската художествена галерия ще бъде разположена фестивалната експозиция на 68 художници с произведения в областта на живописта, скулптурата, художествените обекти, фотографията, художествените инсталации, видеоарта и концептуалното изкуство.

В програмата на фестивала се предвиждат изложби в още 9 галерии –
Експозиционна зала „Ателие Георги Велчев“ към Художествен музей „Георги Велчев“ (филиал на ГХГ-Варна), Галерия 8, Галерия „A&G Art Meeting“, Галерия „ЮКА“, Галерия „Тереза Зиковска“, Галерия „САБ”, Галерия „Папийон“, Галерия „Ларго“, Пространство за култура „ReBonkers“. От първото си издание фестивалът „Август в изкуството“ обединява галерии и културни пространства в града, за да даде сцена на съвременното изкуство, да представи най-ярките му постижения и актуални тенденции.

 

+++

10-ото юбилейно издание на „Август в изкуството“ ще протече под мотото „Истина и симулация”. Това е продължение на традицията всяко издание да има свой слоган, който да придава концептуален и визуален характер на представеното – Конфликти/Диалози 2002, Пътища/Енигми 2004, Природно/Човешко 2006, Локално/Глобално 2008, Голямата вълна 2010,
Илюзии и модели 2012, Класично/Съвременно 2014. Понятията „Истина и симулация” са много актуални в живота на съвременното общество, както и в природата на изкуството днес. Около тях се завихрят спорове и конфликти, промени и движения в художественото изразяване, протичат преоценки и преосмисляне в естетическото съзнание.

И 10-ото издание на фестивала ще се стреми да представи цялото многообразие на съвременното изкуство като визуален език, средства, материи и технологии. Ще има живопис, пластика, инсталации, обекти, видеоарт, фотография, концептуално изкуство. Освен класиците на съвременното визуално изразяване, ще бъдат представени и немалко млади
художници, към което фестивалът „Август в изкуството“ има особено отношение и внимание. Критериите за участие в този форум са свързани изцяло с доказаната креативна способност, високия професионализъм на визуалното изразяване, яркото съвременно мислене и новаторското художествено интерпретиране.

Освен изложбите, в програмата на фестивала е включена дискусия с участниците и аудитория от ценители с основна тема – „Истина и симулация в съвременното изкуство“. Ще бъдат проведени и 3 презентации на тема „Животът на „Август в изкуството“ с участието на куратори на фестивала и представяне на визуален материал от минали издания пред публика от
художници и ценители. Ще се проведе и традиционният „Музикален салон“, който винаги е бил кратък, но важен елемент от празничната атмосфера на форума.

+++

Куратор на 10-ото издание на фестивала на визуалните изкуства „Август в изкуството“ е изкуствоведът Румен Серафимов, а организатор на събитието е фондация „Август в изкуството“.

Партньори на 10-ото издание на „Август в изкуството“ са Градска художествена галерия - Варна, Съюз на българските художници, Софийска градска художествена галерия, Национална галерия, Национална художествена академия. Частни колекции, партньори на
фестивала са Колекция Галерия 8, Колекция Иван Ненков, Колекция Пламен Моневски, Колекция Живко Железов, Колекция Емил Николов, Колекция Ростислав Тодоров. Медийни партньори на фестивала са БНР – Радио Варна, Портал Култура, Въпреки.com, Бюлетин на СБХ, ArtVarna.net.

+++

Участници в 10-тото юбилейно издание на фестивала на визуалните изкуства „Август в изкуството“, Варна 2023

Градска художествена галерия - Варна:
Милко Божков, Альоша Кафеджийски, Кина Петрова, Стоимен Стоилов, Георги Лечев, Павел Койчев, Емил Попов, Станислав Памукчиев, Иван Русев, Зиятин Нуриев, Стефан Лютаков, Мария Зафиркова, Димитър Трайчев, Владимир Иванов, Петьо Маринов, Венелин Иванов, Веселин Начев, Васил Василев, Любен Генов, Атанас Хранов, Надежда Олег Ляхова, Цветан Кръстев, Симеон Стоилов, Илиян Лалев, Нина Ковачева, Валентин Стефанов, Галина Шехирян, Долорес Дилова, Катрин Томова, Валентин Узунов, Бранко Николов, Моника Попова, Красимир Русев, Иво Бистрички, Венелин Шурелов, Илия Янков, Валери Чакалов, Албена Коева, Цветелина Максимова, Иван Минчев, Стефка Георгиева, Иван Обретенов, Калия Йорданова, Пламен Братанов, Тодор Тачев, Пламен Михайлов, Ангел Ангелов, Петко Ломски, Виктор Петков, Росен Донев, Гаро Кешишян, Александър Николов, Недко Недков, Пламен Аврамов, Николай Тодоров, Доника Кирова, Калоян Илиев - Кокимото, Велина Гребенска, Георги Кръстев, Мартиан Табаков, Мартин Пенев, Антони Райжеков, Данил Йорданов, Розе Шулце, Саша Панчич, Георге Фаркашиу, Божидар Плазинич, Франк Уърдън, Атце Бос.

Художествен музей Георги Велчев и частни галерии:
Калина Мавродиева, Дария Василянска, Теменуга Станчева, Тереза Зиковска, Веско Велев, Атанас Парушев, Боян Боев, Георги Йорданов, Деан Даракчиев, Пламен Монев, Цветана Векова, Мария Чакърова, Лора Маринова, Светлин Ненов, Цанко Цанков, Светла Косева, Деян Веков, Стефан Кулев, Галина Станева

+++

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

+++

Екип на „Август в изкуството“
Снимки - архив на фестивала.
Фотограф Александър Николов

+++

За допълнителна информация и интервюта:
Нина Локмаджиева, PR
Lokmad.pr@gmail.com, тел. 0887 203 752

+++

Още за фестивала на визуалните изкуства „Август в изкуството“ може да видите тук: