- | Извън СБХ
Галерия (5)

Откриваща изложба на София хартиен арт фест / 2024

вернисаж: 4 юни, вторник, 18:00 – 21:00 часа
галерия „Сердика“, София


Организират: Фондация „Аматерас“ и Галерия „Сердика“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Столична община, „Пазари Възраждане“. 

София хартиен арт фест (СХАФ) за четвърти път представя като част от най-престижния си раздел – Биенале за хартиено изкуство – изложбата „Арт книга“. Неслучайно това е важна част от изложбите в Биеналето, с което София хартиен арт фест представя бутиковия формат в Галерия СЕРДИКА. В историята на СХАФ тази изложба е показвана само три пъти. Това е рядък формат в хартиеното изкуство, свързан с колекционерски издания, които често надскачат представата за книга и навлизат в територията на обекти с елементи от книгата, с  присъствие на типография, калиграфия или използване на материал от стари книги. 

В предишните издания този формат бе показан в Централната сграда на Регионален исторически музей – София през 2015 и 2022, а в Национален исторически музей през 2013. Изложбата е много интригуваща за зрителите с необичайните си творчески хрумвания. Тазгодишната селекция в настоящата експозиция остава вярна на тази тенденция. Огромното разнообразие показва необятните възможности на това изкуство.


+++

Автори

Някои от авторите се впускат в трансформацията на стари книги в много интересни обекти. Други създават уникални издания от много елегантни хартии с фин печат и дизайн инспириран от далекоизточните традиции на Япония, Китай и Корея. Трети създават издания с алегорични послания към зрителя за наболели социални процеси. Сред тях има представители на Австралия, Европа, Азия, Латинска и Северна Америка. Очевидно арт книгата е много любим раздел за артисти, които обичат сакралното звучене на книгата и нейния тайнствен свят. Селекцията от избраните 26-ма автори от 13 държави ще представи различни течения в това изкуство. Сред утвърдените автори в този раздел са имена като: Летисия Бургос – Аржентина, Вилхелм Шрам – Австрия, Жанин де Раймекер – Белгия, Петър Лазаров, Веска Абад, Даниела Зекина – България, Алберто Фараро – Италия, Кенджи Сато – Япония, Пат Ходсон – САЩ и др.


+++

Адрес

галерия „Сердика“, София
ул. „Цар Самуил“ 90 Б, етаж 2, обновената част на Женския пазар
Точната локация можете да видите 

тук