Галерия (11)

Изложба на наградените млади автори от Национална изложба-конкурс за живопис и скулптура „Млади български художници“

През 2021 Анжела Терзиева и Марк Бойчев се откроиха във второто издание на Националната изложба – конкурс за живопис и скулптура за млади художници до 35 години. Автори от цялата страна бяха изложени в галерия „Райко Алексиев“, София. Изложбата е организирана от Тодор Стайков – меценат, колекционер, един от учредителите на Съюза на колекционерите в България. СБХ подкрепи конкурса, като присъди Награда на галериите (изложба) на Анжела Терзиева и Марк Бойчев.


+++


Анжела Терзиева.
Пленено детство –  живопис


Анжела Терзиева / от изложбатаСюжетите в картините се разгръщат около моменти от детската игра. Фигурите са поставени в полуабстрактна среда, сякаш изрязани и колажирани върху плоско, едноцветно пространство. Героите нямат лица, те са неопределени. Образите им са размити, размазани, откъслечни. Тази неяснота на изображението има за цел да ни създаде усещане за състояние на сън, спомен, за една далечна представа. Децата в картините са поставени в уж обичайни ситуации от ежедневието, но изглеждат някак самотни и тревожни.

В този проект, от една страна, обрисувам идеята за детството през погледа на възрастния човек, който безвъзвратно е забравил опита си като дете. Този ярък и наситен период от живота е само фрагментарен спомен, а тогавашната ни реалност е завинаги забулена от хилядите пластове на настоящето. 
Образите могат да се тълкуват като спомен на вече порасналия човек за себе си или пък

като проекция на страховете и травмите ни върху собствените ни деца.

От друга страна, картините могат да се разглеждат като преживяване през вътрешния свят на детето – неразбрано, контролирано, свръхпокровителствано, поставяно в рамките и убежденията на възрастните, от които зависи.

Получава се сблъсък между светове, които никога не могат да се препокрият един с друг във взаимодействието възрастен – дете. Страховете ни и представата ни за правилно, удавят фантазния, освободен от граници свят, в който всичко е възможно и в който всички някога сме пребивавали. Забравяме ли, че и ние сме били деца, загубвайки се в днешните си грижи? Заблуждаваме ли се в стремежа си да покажем на децата си как да пораснат, разглеждайки света им през субективната си дистанцираност? 


+++

Марк Бойчев – скулптура

Марк Бойчев  / от изложбата„Подходът в работата ми е съобразен с качествата на всеки един от материалите, които ползвам. Търся една тема както в метала с неговата характерна острота, така и в топлината и мекотата на дървото и керамиката. Сюжетите, върху които работя, са обвързани с българските традиции и фолклор. Някои композиции са вдъхновени от стихотворението „Хаджи Димитър“ на Христо Ботев. Изобразяването на трите самодиви е посвещение на саможертвата на поета. С тази композиция аз правя паралел между смъртта на героя в стихотворението и смъртта на Христо Ботев. Трите самодиви са образите, в които аз

концентрирам преплитането на преходното и вечното,

мита и реалността, самотата на героя в последния му миг и съпричастността на цялата природа към неговата съдба.“

+++


За авторите


Анжела Терзиева е родена в Сливен през 1987. През 2012 завършва Националната художествена академия, специалност „Живопис“. Работи в областта на живописта. В картините си се стреми към създаването на нова реалност, в която фигурата, предметът, пейзажът, поставени в условна, абстрактна среда, спират да носят своята конкретика и навлизат в необичаен контекст. Осъществява две самостоятелни изложби – в галерия „Йордан Кювлиев“, Сливен (2013), в галерия „Юзина“, София (2015). Участва в редица изложби в страната и чужбина. Номинирана е на 42-то Световно биенале за рисунка ОСТЕН, Македония, като творбите ѝ са част от колекцията на музея на рисунката – ОСТЕН, Скопие. През 2015 получава Награда за живопис за обещаващо развитие и посветеност на изкуството на фондация „Едмонд Демирджиян“. През 2016 е представена в международен панаир на изкуствата Арт-Атина 2016 заедно с галерия „Ракурси“. Нейни творби са притежание на частни колекции и галерийни фондове. 

+++

Марк Бойчев завършва Национална гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“, специалност „Металопластика“ и Национална художествена академия, специалност „Скулптура“.
Участва в групови изложби: „В началото е натура 2“ – национална изложба скулптура (2021); Национална изложба-конкурс за живопис и скулптура „Млади български художници“ (галерия „Райко Алексиев“, 2021); ЧавдАРТ, групова изложба (2020, 2021); „Без концепция“ (Арт център, Дрен, 2021); В началото III част, изложба „Млади български художници“ (галерия „Райко Алексиев“, 2020); Портрет – обща изложба на секции „Живопис“ и „Скулптура“ (Шипка 6, 2020); Национална изложба-конкурс „Млади български художници II“ („Райко Алексиев“, 2019); Пленер в Арт център Вихрони (Долно Камарци, 2019); 15 + 1 (галерия „Сезони“, 2019); Студентски пленер „В духа на Майстора“ (2019); Изложба живопис и скулптура „Млади български художници“ (галерия „Академия“, 2019); Годишна изложба на дипломираните магистри на НХА (галерия „Академия“, 2019); Студентски пленер „В духа на Майстора“ (Шишковци, 2018); Sofia Young Art Festival (галерия Credo Bonum, 2018); Sofia Young Art Festival (СУ „Св. Климент Охридски“, 2018); „В началото е натура“ (Шипка 6, 2017); Годишна изложба на дипломираните бакалаври на НХА(Шипка 6, 2017); Студентски пленер „В духа на Майстора“ (Шишковци, 2017).