- | СБХ, Шипка 6
Галерия (4)

графика

  • За изложбата

„Макар че Анастасия Панайотова е сред първомайсторите на цветната литография, тя не включва в тази своя изложба нито един отпечатък. Макар че тушовата линия, драматичният щрих и артистично разлетите петна дълго време са нейните предпочитани  средства, тук няма да видим рисунки  с туш и перо. Ще видим около шестдесет  произведения, създадени на хартия с акварел, гваш и четка (главно през  2012 - 2014 година)“ – казва за изложбата Невена Лилова.

Рисунката или композицията, изграждани със средствата на изобразителното изкуство, не подлежат на преразказ. С всички свои форми изобразителното изкуство осъществява необикновена, безмълвна форма на общуване.

В моята сегашна изложба рисунката е с камерно звучене. Вярвам, че е добре да се рисува според личната чувствителност, според собствения вкус. Така се съставя свой свят! Аз обичам поезията и през годините, заедно с други тематики, съм работила и по стихове на Димчо Дебелянов, на Марина Цветаева, очарована от дарбата им, от света, който са изградили.

Струва ми се, че в тази изложба се долавя полъх от поезията на необикновената Емили Дикинсън. В стиховете ѝ има неочакван поглед, дълбочина, откровеност, неизказана чувствителност. Изразявам своята почит пред този възхитителен поет. Макар че е живяла преди много, много години, избирайки живот почти в изолация, тя създава поезия, която и до днес звучи новаторски – прекрасно, величествено, дълбоко. Истинското изкуство носи поглед към вечността.

Анастасия Панайотова

 

  • За автора

Анастасия Панайотова е родена на 21.01.1931 г. в София в семейството на Невена и Михаил Панайотови. Брат ѝ Тодор Панайотов също е график. Завършва Първа девическа гимназия през 1948 г., а Художествена академия - през 1954. Дипломира се  при проф. Илия Бешков – графика и илюстрация. От 1955 А. Панайотова е член на Съюза на българските художници. Започва като илюстратор и график на свободна практика. Работи в областта на цветната литография, за чието развитие има принос. От 2000 г. работи  цветни рисунки със смесена техника. Участва в много изложби в страната и чужбина. Отличена е с многобройни награди от национални изложби и конкурси. Творби на Анастасия Панайотова се намират в НХГ, СГХГ и в четиринадесет градски художествени галерии у нас. Притежатели на нейни графики са Ермитажът (Санкт Петерсбург), Пушкинският Музей (Москва), Националната библиотека в Париж, Националната библиотека във Вашингтон, посолството на САЩ в София, колекцията „Петер Лудвиг” (Кьолн), Ернесто и Люба Волф (Бразилия), Кристиян Маличенко (Париж) и други.