- | СБХ, Шипка 6
Галерия (12)

За изложбата

СБХ, проф. Ивайло Мирчев и Боби Кръстев представят юбилейна изложба на Александър Лудколев „Три погледа“.

Изложбата е един опит за представяне цялостното творчество на художника условно разделяно на три периода от една страна и от друга, погледнато през очите на двама негови колеги и през неговия собствен поглед. Ще бъдат изложени непоказвани до сега творби разкриващи разноликите творчески търсения на автора през годините.

При откриването на изложбата ще бъде представена и разпостранявана безплатно книгата на Невена Тодорова „Портрет без рамка“, отразяваща пътя на художника Александър Лудколев.

 

За автора

Александър Лудколев е роден в село Хърсово, Исперихско. Още от ученическите си години е завладян от историята на прабългарите и Първата българска държава. Завършва живопис в Художествената академия в класа на проф. Панайот Панайотов през 1963 година.

Творчеството на Александър Лудколев е белязано от задълбочените познания на българската история и величието на героите й. Модерната трактовка на темите, свързани със създаването и утвърждаването на българската държавност, върна интереса към историческите теми и сюжети. Художникът обогати съвременната българска и световна култура със създаването на един нов стил – неоминиатюризма.

Сред по-значимите му награди са медал „1300 години България“ (1981), орден „Кирил и Методий“ II степен и много други, които авторът е получавал за конкретни творби.