- | Извън СБХ
Галерия (11)

Изложба живопис

„Творчеството на Александър Капричев (1945 – 2008) удовлетворява и най-изтънчения ценител на изкуството: забележителни композиции, грациозно обобщени илюзорни сценарии и поетично извайване като емоционален и емблематичен оптически танц на нюанси.“
Карен Лапон

През 2020 изкуството на Александър Капричев бе представено във Варненската художествена галерия в изложба, посветена на 75 години от неговото рождение. В статия по повод тази изложба изкуствоведката Пламена Димитрова-Рачева пише: „Александър Капричев е един от варненските художници, оставили ярка следа в пластичния живот на морската столица и България. Той си отиде ненадейно през 2008, но неговите работи продължават и днес да присъстват в самостоятелни и колективни изложби у нас и по света благодарение на посветеността на неговото семейство и на подкрепата на галерии и колекционери.


+++

За художника

Александър Капричев е варненец. Завършва стенопис в Художествената академия в София при професорите Георги Богданов и Мито Гановски. След това работи на свободна практика в едно от ателиетата в бившата фабрика „Вулкан“ във Варна. Член е на СБХ от 1980. От 1999 до 2006 живее и твори във Великобритания, в независимите ателиета в Лестър и в Бирмингам, Великобритания. През 2006 се завръща във Варна.


+++

Статията на Пламена Димитрова-Рачева за Александър Капричев можете да прочетете в е-бюлетин


тук+++


Точното местонахождение на Арт център Плевен можете да видите


тук