Галерия (2)

Юбилейна изложба

По случай 80-та годишнина на Александър Дяков беше организирана юбилейна изложба в галерия „Райко Алексиев”, която представи пред софийската публика проекти на вече реализирани негови творби.

Той завършва скулптура в Художествената академия при Михаил Кац през 1958 г. Две години по-късно получава I награда от Първата младежка изложба (1961) за творбата „Права фигура”. От същата година е член на СБХ, а от 1977 – на Съюза на българските филмови дейци. Художник–постановчик е на редица филми, сред които „Вълчицата”, „Спомен за близначката”, „С любов и нежност”, „Бащата на яйцето” и др. Награждаван е с орден „Кирил и Методий” II степен.

Творческият му път е изпъстрен с монументално–декоративни проекти за паркова скулптура и паметници, участия в общи изложби и биеналета у нас и в чужбина (Париж, Венеция, Равена, Антверпен, Австралия). Негови паметници се намират в различни градове и села из страната – София, Силистра, с. Кайнарджа, най-известният от които е „На падналите за свобода” в Бургас.

Той работи и в областта на кавалетната скулптура, негови творби са притежание на НХГ, СГХГ и много други галерии из страната. В творчеството си се стреми към експресивност и създаване на обощени образи  с дълбоко емоционално и пластично звучене, излъчващи лаконичност и характерен творчески почерк.