Галерия (16)

Изложба, посветена на 150-годишнината от рождението на Махатма Ганди

откриване: 2 февруари, четвъртък, 18:00 часа

Организатори на изложбата са Съюзът на българските художници и Индологическа фондация „Изток-Запад“, с подкрепата на посолството на Република Индия в София. 

Изложбата представлява етап на естествено развитие и надграждане на предшестващата изложба „Махатма Ганди: Сила на истината“ (2019), посветена на 150-годишнината от рождението на великата личност и световен лидер Махатма Ганди. На изложбата беше валидирана и пощенска марка с облика на Ганди, създадена от участващия в нея Стоян Дечев.

Ахимса / поглед в изложбата


Настоящата изложба е инициирана от скулптора Емил Попов, художника Станислав Памукчиев и индолота Йорданка Боянова. Нейният тематичен фокус върху ахимса, ненасилието – основополагащият житейски принцип във философията и делата на Махатма Ганди, формира широката концептуална основа за изграждането й.


+++

Участници

Валентин Старчев, Георги Чапкънов, Павел Койчев, Емил Попов, Станислав Памукчиев, Иван Русев, Иван Славов, Десислава Минчева, Ивайло Мирчев, Ангел Станев, Стоян Дечев, Милко Божков, Любен Гайдаров, Кирил Мескин, Валентин Господинов, Камен Цветков, Цветослав Христов, Иван Кънчев, Веселин Начев, Иван Милушев, Любен Генов, Надежда Кутева, Рашо Митев, Свилен Блажев, Хари Атанасов, Цанко Цанков, Мартиан Табаков, Мартин Трифонов, Нина Русева, Павлин Радевски, Пламен Моневски. Със свои произведения са представени също Нагджи Пател (Индия), Зиятин Нуриев (Турция), Благица Здравковска и Ристо Станковски (Северна Македония) и ученици от НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, профил „Изящни изкуства“.


+++

Неотменима част от експозицията са нейните програмни винили и филми, които документално създават контекста на изложбата. Те следват диахронията на принципа за ахимса, а именно: с образ и послания на Махатма Ганди, с колаж от портрети на лидери – последователи, съратници, съмишленици на концепта на Ганди за ненасилието и винил с техни мисли, а също със стихове по темата от Борис Христов и Константин Павлов. Поставен е акцент е върху ненасилието към деца посредством винил, отразяващ насилието над децата, оглавен с думите на видния последовател на Ганди Нелсън Мандела: „Дължим на децата си, най-уязвимите граждани във всяко общество, живот без насилие и страх.“ Именно в контекста на ахимса авторите представят своите творби като проникновение в същността на ненасилието чрез рефлексия от форми, цветове и текст. Изложбата „Ахимса: ненасилието“ е творческо осъзнаване и

визуално внушение на нашите изконни, върховни човешки ценности,

и като свързва миналото с настоящето, превъплъщава, възпитава и интегрира тези ценности  в името на днешните и бъдещите дни.

Ахимса / поглед към творбите на ученици от НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, профил „Изящни изкуства“
Епистемологичният фундамент на концепта за ахимса - нежелание за убиване, разрушаване; ненасилие в най-широк смисъл, лежи в учението за човека и битието, представено по своеобразен начин в различните школи и направления на  древноиндийската образователна традиция, която се е запазила витално в продължение на поне 5 хиляди години и съществува и до днес. Ахимса представлява интровертен принцип на ненасилие, ненараняване от страна на човека на своята собствена природа и същност, както и екстровертен принцип на ненасилие, ненараняване, неразрушаване от страна на човека на свояна собствена природа и същност, както и тази на всички и всичко извън него. Практикуването на ахимса е свързано с личното усилие на човека за въздържание и изкореняване на грубите разрушителни наклонности в неговата природа, като зломислие, алчност, страсти, привързаности, омраза и други проявления на егоизма, които водят до саморазрушителни действия като незачитане на истината, лъжа, кражба, заблуда за притежания и похот. Така моралния код на ахимса засяга  не само и най-малко физическото ненасилие. Той обхваща физическото, менталното и духовното ниво в структурата на човека. 

Големият син на Индия и борец за национално освобождение и справедливост Махатма Ганди превръща този принцип в свое верую, в начин на живот и в свое лидерско оръжие, с което повежда стотици милиони индийци против английските колонизатори в Индия, както и в борбите си за справедливост към онеправданите и в други краища на света.

За Ганди ахимса е безкрайно по-могъща и позитивна сила,

с която разполага човечеството за постигане на своите цели. Докато грубата сила (химса) може да има само нетрайни постижения, тъй като тя е разрушителна и саморазрушителна. Ето защо Ганди настоява: „Може никога да не бъдем достатъчно силни, за да премахнем напълно насилието от своите мисли, думи и дела. Но трябва да запазим ненасилието като наша цел и упорито да се стремим към нея.

Принципите, каузите и стремящата се към съвършенство простота на личния живот на Махатма Ганди се разпръскват като жив пример и учение сред умовете и лидерите по всички континенти. Така концепта за ахимса като ненасилие, неразрушение, както във вътрешното пространство на човека, така и в неговото външно пространство на социално и естествено природно съществуване, получават световна гражданственост, а впоследствие (през 2007) ООН обявява 2 октомври – деня на рождението на Махатма Ганди – за Международен ден на ненасилието.

Именно на този световен празник беше посветено първото издание на изложбата в Арт център – Плевен през октомври 2022. На официалното откриване присъстваха Н. Пр. Санджай Рана, посланик на Република Индия у нас, Иван Петков, областен управител на област Плевен, Георг Спартански, кмет на Плевен. Сред първите посетители на експозицията бяха и възпитаници на НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, профил „Изящни изкуства“, които по-късно отразиха своето отношение към темата в експозицията „Вдъхновено от изложбата „Ахимса: ненасилието“, подредена в училището. Техните творби ще бъдат показани и в настоящата изложба. Освен в София представянето на тази уникална експозиция ще продължи и в други галерии на страната.