- |
Галерия (3)

През 2018 година се навършват 70 години от създаването на дружеството на Великотърновските художници, днес Представителство на Съюза на българските художници във Велико Търново. Създадено през 1948 година, за своите 70 години съществуване, дружеството събира и представя творбите на пет поколения художници, живели и творили в старопрестолния град. Сред тях са имената на Борис Денев, Васил Стоилов, Любен Зидаров, Рафаел Михайлов, Янаки Манасиев и т.н., които поставят фундамента и високите художествени стандарти на културния живот в регионален и национален мащаб. В настоящия момент в Представителството членуват много творци, с разнообразен творчески изказ, съчетаващи индивидуални авторски похвати и съвременни форми на изразяване.

Годишнината бе повод за организирането на три представителни изложби: първата – в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново /20 март – 18 април 2018 г./; в ХГ „Илия Бешков“ в град Плевен /20 април – 4 май 2018 г./ и в галерийното пространство на изложбен комплекс „Шипка 6“, в град София /17 юли 2018 г./. В изложбите взеха участие 149 художници с 323 творби в цялото многообразие на пластичните и визуални изкуства: живопис, скулптура, графика, рисунка, илюстрация, графичен дизайн, керамика, витраж и арт стъкло, арт инсталация, фотография и текстил. Експозициите включват както търновски художници, започнали творческия си път още през 70-те и 80-те години на миналия век, така и млади и креативни автори, които се интегрираха в творческия живот на града в последното десетилетие.

Творбите на художниците, които вече не са сред нас, като Ангел Ангелов, Благой Иванов, Вельо Митев, Георги Костов, Красимир Добрев – Доктора, Маргарита Пуева, Ненко Маров, Никола Гелов и т.н., притежание на фонда на ХГ„Борис Денев“, са представени в изложбите чрез мултимедийна презентация. В експозицията бяха подредени и оригинални творби на Александър Терзиев, Иван Маринов, Мотко Бумов, Стефан Стефанов, Димитър Бонев, Огнян Станимиров, Георги Райчев, Цани Василев, Тодор Евтимов, Антоанета Илчева и други, предоставени от семействата им.

Основна цел на организаторите е, с издаването на настоящия каталог да бъде създаден архив, който да дава най-обща представа за тенденциите в развитието на пластичните изкуства в региона за посочения период. Тази форма на презентация е с особена важност, тъй като включва художници от пет поколения и дава възможност за репрезентативност на 214 творци с 440 произведения на изкуството. Сред художниците от миналия век има такива, чиито творби са национално богатство. В непосредствена близост /равноправно представено/ е младото поколение творци – сред тях са носители на множество награди в международни и национални изложби и конкурси.

„За нас е важна тази форма на представяне, защото по-младите посетители на културните събития в града не познават творчеството на авторите от средата на ХХ век, техните творби не присъстват във виртуалното пространство и не са обществено достояние сред широк кръг от публика. Книжният носител дава възможност за своеобразно „пътуване през времето“, позволява на своите зрители да проследят връзката между няколко поколения художници.“ – Николина Джановска.

Каталог на Великотърновските художници е издаден по повод 60 годишнината, отпечатан през 2008 г. Настоящето издание включва по-голям брой автори, предвид по-големия отрязък от време. Изложбите и каталогът представят знакови творци със специален принос в творческия живот и развитие на град Велико Търново и обединяват утвърдени имена и млади творци в едно. Фокусирахме вниманието си върху стимулиране на младите художници и участието им в културните форуми на нашия град и в конкретните три представителни изложби. Повечето от тях използват като медия за изява виртуалното пространство и техните творби остават без публично представяне в галерийна среда. Това лишава и другата ни целева група – публиката, от среща и оценка на тези млади артисти.

Актуализираното книжно тяло с репродукции на практика допълва съществуващия представителен архив на Великотърновските художници и СБХ. Надяваме се изданието да даде възможност за проследяване на развитието на съвременното изкуство през погледа на нашите художници.

Каталогът не е издаден с комерсиална цел – предвиден е за разпространение в специализирани културни и обществени институции: библиотеки, университети, галерии в България и извън пределите на страната.

Изданието е съфинансирано от Община Велико Търново по програма „Изкуство и култура Велико Търново 2018“. Ръководството на Представителството на СБХ – Велико Търново благодари за цялостната подкрепа на Община Велико Търново, отстоявала винаги нашите идеи, начинания, проекти, както и на всички спомоществователи, спонсори и дарители за тяхната съпричастност към организацията, проучвателската дейност и реализацията на изложбите и каталога. Благодарност дължим и на всички съвременни автори, към техния труд и присъствие в живота на нашата артистична общност.

 Мариета Конова, председател на Представителство на СБХ – Велико Търново

С благодарност към всички спомоществователи и партньори, подкрепили издаването на този каталог: Община Велико Търново, Съюз на българските художници, ХГ“Борис Денев“ – Велико Търново, ХГ“Илия Бешков“ – Плевен, ВТУ“Св. св. Кирил и Методий“, Регионална библиотека “П. Р. Славейков“ – Велико Търново, Издателство ФАБЕР – Велико Търново, Галерия „Матея“ и Галерия „ФилАрт“ – В. Търново, Модна къща “Paruchev”, PROART – Екип ООД, Ара Арт – професионални материали за художници, „Болярка ВТ“ АД, TREMOL Group, хотел „Панорама“, „Агроблок“ ЕООД и Гулбанис Вайн – Горна Оряховица.