- | СБХ, Шипка 6
Галерия (10)

Графика

От 10 до 30 ноември т. г. във всички изложбени зали на галерията на СБХ на ул. „Шипка” 6 ще бъде екпонирано Седмото международно триенале на графичните изкуства – София, 2014. Събитието, което има 20-годишна история, се утвърди като актуална платформа за съвременна световна графика и е сред значимите международни прояви в областта на визуалните изкуства у нас.

По повод на събитието пристигат като куратори и журьори знакови фигури от света на съвременната графика: Жозе Гидес, Бразилия; Хенри Клайн, САЩ; Бреда Скрянец, Словения; Марк Фризинг, Люксембург.

Триеналето  е организирано от Съюза на българските художници, секция „Графика и илюстрация”, провежда се с финансовата подкрепа  на програмите „Култура" и „Мобилност” на Столична община и със съдействието на посолствата на Бразилия и САЩ  в България.

Част от програмата на триеналето е и дискусията „Съвременната графика – между класическите и дигитални технологии”, която ще се проведе на 11 ноември  от 11.00 часа.

НАГРАДИ:

Голяма награда - КАМЕН СТАРЧЕВ, БЪЛГАРИЯ

Четири равностойни награди на спонсори:

  • ВАСИЛ КОЛЕВ, БЪЛГАРИЯ
  • ВЛАДИМИР МИЛАНОВИЧ, СЪРБИЯ
  • ДИМО КОЛИБАРОВ, БЪЛГАРИЯ
  • КРАСИМИР ДОБРЕВ, БЪЛГАРИЯ

Награда на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий” - МАРТА ЛЕХ, ПОЛША

Награда на Съюза на колекционерите в България - СУСУМУ ЕНДО, ЯПОНИЯ

Награда на Съюза на българските художници  за млад автор - МАРТА ЛЕХ, ПОЛША

 

  • 7-мо международно триенале на графичните изкуства – София, 2014 

Седмото триенале на графичните изкуства е най-мащабното събитие у нас свързано с изкуството на графичния отпечатък, което представя процесите и тенденциите в тази област, включвайки стотици произведения на автори от близо 30 държави и 4 великолепни съпътстващи изложби от Бразилия, САЩ, Словения и Люксембург. Днес сме свидетели на неговото седмо издание, с което вече можем да говорим за установяване на една традиция, чрез която се  допринася за позиционирането на съвременната българска визуална култура в международен контекст и поставя София сред влиятелните графични средища.

Ето какво четем в текста на проф. д. изк. Петер Цанев към каталога на триеналето: „Графичният отпечатък днес черпи енергии от нанесените с шаблон партизански графики на анонимните улични художници, от официално спонсорираните билбордове, от различните комбинации от присвоени или намерени материали, от печатните MDF плоскости, тапети и обекти с отпечатани върху тях изображения, от експерименталната симбиоза на техниките за отпечатване с изразните възможности на живописта, скулптурата, модата, дизайна, архитектурата и киберпространството. Всичко това превръща днес графичния отпечатък повече от всякога в място с неизтощим потенциал за философска и естетическа реторика.”  

Освен основната изложба, селектирана от журито, която представя творби на автори от България, както и от чужбина (Австрия, Белгия, Канада, Хърватска, Унгария, Италия, Япония, Йордания, Непал, Норвегия, Полша, Португалия, Сърбия, Южна Корея, Испания, Швейцария, Тайван, Холандия, Турция и Украйна), в рамките на триеналето ще бъдат показани и три кураторски проекта:

 

  • Жозе Гедес – „Дигиталното говорене”

„Проектът „Дигитално говорене”, включен в Седмото международно триенале на графични изкуства в София, е съставен от визуални артисти от различни поколения и направления, резултатът от чиито графики, създадени с компютър, не би могъл да бъде постигнат по друг начин. Колекцията акцентира върху творби, в които се използват фотографски изображения, с по-голям или с по-малък процент на дигитална обработка, заместваща традиционните графични техники. Нейната цел е да покаже колко тънка е линията между фотографията, живописта, рисунката, скулптурата и графиката.”

 

  • Д-р Бреда Шкрянец – „Словенски акции” 

 „Избрах шест съвременни художници, които да представят графичното изкуство на Словения по време на триеналето в София. Двама от тях са добре известни автори, представители на средната възраст, докато останалите четирима, основно жени, принадлежат на младото поколение, което е много продуктивно и непрестанно търси възможности за изява пред публика. Разбира се, тази селекция не може пълно да отрази развитието и движенията в графичните изкуства в Словения, но предлага поне бегъл поглед към това, което се случва в момента в областта на графиката в тази част на света. Смятаме, че артистите рядко избират графиката просто заради страстта си към този метод на изява и доста по-често, защото това, което те лично искат да представят най- точно може да бъде изразено посредством графичните техники.

Освен това забелязваме, че интересът към новите технологии е много голям. Те все по-широко се приемат като един удобен инструмент в процеса на формиране на изображението, и все пак се вижда, че артистите продължават да се обръщат и към традиционните техники.”

 

  • Проф. Хенри Kлейн – „Съвременна американска графика”  

„Когато поех тази кураторска отговорност казах на организаторите, че бих предпочел да събера автори-графици, чието творчество представя най-добре сферата на графиката в САЩ и би било от особен интерес за българската публика. Обещах да потърся най-доброто, което бих могъл да осигуря от професионална и концептуална гледна точка, на автори използващи традиционни и/или авангардни технологии. Освен това, че ще се стремя да включа творческото използване на дигитални технологии, няколко много големи творби, малко съвместни работи, изкуството

на авторската книга, и няколко триизмерни инсталации. И накрая бих обяснил, че една от характеристиките на американската графика е приемането на чуждестранни графици, които са превърнали Щатите в свой дом. Вие можете да прецените дали съм успял да изпълня това, което си бях поставил като цел.”

Освен кураторските проекти българската публика ще има възможността да види и самостоятелната изложба на носителя на голямата награда от 6-тото триенале на графичните изкуства – 2011  Марк Фризинг от Люксембург. 

КАТАЛОЗИ ОТ ПРЕДИШНИТЕ ТРИЕНАЛЕТА:

1-ВО ТРИЕНАЛЕ НА ГРАФИЧНИТЕ ИЗКУСТВА - 1995

2-РО ТРИЕНАЛЕ НА ГРАФИЧНИТЕ ИЗКУСТВА - 1998

3-ТО ТРИЕНАЛЕ НА ГРАФИЧНИТЕ ИЗКУСТВА - 2001

4-ТО ТРИЕНАЛЕ НА ГРАФИЧНИТЕ ИЗКУСТВА - 2004

5-ТО ТРИЕНАЛЕ НА ГРАФИЧНИТЕ ИЗКУСТВА - 2007

6-ТО ТРИЕНАЛЕ НА ГРАФИЧНИТЕ ИЗКУСТВА - 2011

7-МО ТРИЕНАЛЕ НА ГРАФИЧНИТЕ ИЗКУСТВА - 2014