- |

Юбилейна изложба

Организатори на юбилейната изложба са Представителството на СБХ в Благоевград, Община Благоевград, Градската художествена галерия - Благоевград

Историята на художниците от Благоевград започва през 1956 г., когато Димитър Михайлов, Аргир Марчев, Стальо Сталев и Георги Ножаров учредят първото Дружество на художниците в града. Основата на организирания художествен живот в Благоевград вече е поставена и оттук нататък пътят ще бъде извървяван от много и различни творци от различни поколения.

Първата голяма изложба на Дружеството, в която участват само автори от града, се открива няколко години по-късно, на 6 февруари 1962 г. Същата година към групата се създава Художествен съвет с председател Христо Бараковски. Друга важна фигура в този съвет е Стойне Шаламанов, който за дълги години ще бъде един от най-активните и плодотворни художници на града. В този художествен съвет в различни години ще участват още Лили Попова, Стефан Попов, Георги Ножаров, Лили Бенева, Стефан Юруков, Владимир Мишев и арх. Костадин Сандев. В ръководството на Благоевградската група на художниците в следяващи години участват още много видни творци от града, автори от различни творчески генерации, сред които Сашо Стоицов, Огнян Механджиев, Методи Душков, Иван Милушев и Живко Янев. Важни за артистичния облик на града и за духа на приемственост са и имената на доайените Владимир Пешев, Владимир Мишев, Крум Дерменджиев, Димитър Киров и Иван Тасев.
1962 г. е и годината от която групата има за пръв път своя изложбена зала. Галерията, която познаваме днес, е предоставена на художниците от общината през 1975 – 1976 г. Това са две просторни, светли зали с обща площ от 300 кв.м в самия център на града, на ул. „Крали Марко” №8.

Седемдесетте и 80-те години са особено активни за благоевградските художници. В града се организират големи регионални и национални изложби, сред които ОХИ-та  „Пирин” и „Струма”, в които участват много от най-активните автори от региона и страната. През 1980-те години той става център на неконвенционалното изкуство, оставяйки няколко важни паметни изложби в историята му, каквито са 11.11.88, 11.11.89 и акцията „Реката”, а по късно и изложбата „Чалга”.  

Групата променя статута си през 1990 г., в дружество „Македония Арт”, с председатели Огнян Механджиев и Пламен Бонев. От 2003 вече е Сдружение на художниците със същото име и председател Иван Милушев.

Изключително важно е, че дейността на благоевградските художници през последните години се разраства. За това допринасят двете учебни заведения, в които се учи изобразително изкуство. Художествените класове в хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий” и специалността „Изобразително изкуство” в Югозападния университет в Благоевград. Това води до приемственост между артистичните поколения, доказана от наличието на повече от 60 активно работещи художници в града от всички творчески генерации.