- | СБХ, Шипка 6, 1 C
Галерия (31)

илюстрации, книги, пощенски марки, картини

откриване: 22 март, петък, 18:00

Маглена Константинова е ярко име в съвременната българска илюстрация. Тя е оформила повече от 700 книги (илюстрации и графичен дизайн) – учебници за детските градини и учениците от 1. до 4. клас и художествена литература на повече от петдесет български и чуждестранни автори.

За невероятното по обем творчество е изненадващо, че Маглена Константинова не го е представяла в нито една самостоятелна изложба досега. Нейни илюстрации са участвали в български общи художествени изложби и в международни биеналета на илюстрацията. При толкова интензивна десетилетна работа, големи тиражи на книги и пощенски марки, работата ѝ е добила популярност, хиляди читатели са запомнили рисуваните ѝ герои и истории. 

Писателката Леда Милева многократно е заявявала, че неин любим художник е именно Маглена Константинова заради

блестящата ѝ способност да усеща неповторимия свят на детето

и пластически да интерпретира неговите сънища, мечти и фантазии.

Маглена Константинова е автор на 100 пощенски марки, пликове и печати. Тя печели признанието на българските филателисти за най-красива пощенска марка на България за 2009 и 2010. Получава сребърен медал на Международната филателна изложба „Балканфила – Пловдив“ през 2009, приз на Японски пощи през 1986 за марката „120 години жп линия Русе – Варна“. Има публикации във филателни издания на Англия, Русия, Франция, Германия и др.


+++


За автора

Маглена Константинова е родена в София. През 1973 завършва Художествената академия, специалност „Илюстрация“ при проф. Петър Чуклев. Работи в областта на илюстрацията, оформлението на книгата и приложната графика. Рисува и оформя поредици пощенски марки, пликове, печати, емблеми, пощенски картички. Нейни илюстрации са участвали в български ОХИ и в международни биеналета на илюстрацията, както и в „Кой кой е в графичния дизайн“ през 1994. През 1986 получава наградата „Златни ръце“ на Международния пловдивски панаир за серията картинни мозайки „Къщичка“. През годините сътрудничи на всички детски периодични издания. Илюстрирала е повече от 700 книги, в голямата си част адресирани към децата. 

+++

фотограф (откриване): Виолета Апостолова – Лети

фотограф (интериори и творби): Елена Спасова

+++