- | СБХ, Шипка 6
Галерия (3)

На 7 октомври в залите на Съюза на българските художници- София, ул. “Шипка” №6 официално се откри заключителната изложбаот четвъртото издание на “Национален конкурс на Алианц България за живопис, скулптура и графика 2013-2014”.

Изложбата е под патронажа на Министерство на културата и се организира със съдействието на Съюза на българските художници.

Във финалния конкурс участват общо 79 автори, номинирани от регионалните конкурсни изложби в Русе, Сливен, Ловеч, София, Стара Загора и Добрич. От представените над 168 произведения жури в състав: Любен Генов – председател на СБХ, Георг фон Гумпенберг - Ръководител „Застраховане на изкуството“ и отговарящ за колекцията от произведения на изкуството в Allianz SE, Аделина Филева – директор на СГХГ, проф. Георги Чапкънов и проф. Буян Филчев, определи тримата творци, които получават големите награди на Алианц:

  • В раздел живопис –Милко Божков с творбата „Вятър в тръстиката“
  • В раздел скулптура –Лъчезар Дочев с творбата „Меч и щит“
  • В раздел графика - Васил Колев с триптиха „Проникване – моите къщи“

 

На отличените трима автори ще бъдат връчени и уникални статуетки, специално изработени от скулптора проф. Крум Дамянов.

„Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” е част от корпоративната стратегия на компанията с ясно очертани обществени и социални ангажименти. Инициативата стартира през 2008 г. и представлява преглед на българското изобразително изкуство. С нея се предоставят нови възможности българските художници да покажат пред публика свои творби и да се стимулират техните творчески импулси.

По мнение на изявени представители на творческите среди този конкурс е един от малкото у нас, който прави пространен и обективен преглед на съвременното българско изобразително изкуство. Изключително демократичният регламентдава равни възможности на всички професионални художници от цялата страна. Техните творби се оценяват от компетентни журита, различни по състав за всяка от шестте представителни изложби.  Това обстоятелство спомага за безпристрастни и обективни оценки. 

Изложбата ще продължи до 30 октомври 2014 г.