- | Извън СБХ
Галерия (6)

Ръчно издухано стъкло

галерия „Интро“, София
вернисаж: 15 декември, четвъртък, 18:00 – 20:00 

3Pod е името на серия художествени обекти от ръчно издухано стъкло. Идеята се заражда още преди години, когато по време на творческа специализация в Чехия е създаден първият обект. Той по-скоро е прототип в търсене на точните пропорции, технологични взаимодействия и техническа прецизност. /снимка 1/

Обща визия за серията е сферичната форма и стъпването на 3 опорни точки, откъдето произлиза и името им*. 3Pod са закачливи и цветни обекти, създаващи положителна емоция у зрителя. Те са създадени с идеята да бъдат завършен художествен продукт – от собственото им лого, през опаковката до конкретния размер в различни цветови комбинации. В настоящата изложба е представена серия от 10 обекта, два от които са реализирани в Чехия. Основната част от тях е създадена в края на 2021 и началото на 2022. Обектите са изпълнени по време на творчески престой в Музея на стъклото (Museu del Vidre), гр. Вимбоди, Испания, и със съдействието на испанския автор Рафа Абдон.


+++


Моника Найденова за изложбата си:

„За мен тази изложба отбелязва развитието на идея, върху която експериментирам от години. Вероятно и още години занапред ще я интерпретирам, но фазата, до която съм стигнала сега, е етап, който обобщава вариации по темата, натрупани през годините, и същевременно задава насока за последващи обекти. Настоящата изложба е специална и поради друга причина, а именно, че металът като материал не присъства в комбинация със стъклото. Подход, който иначе често използвам и намирам за естествено продължение на предходните ми реализации и образование в тази дисциплина. Вярвам, че преминаването през различни материали ни прави по-гъвкави и технологично подготвени. Лично за себе си предполагам, че винаги съм търсела някакво качество в използваните от мен материали, което все ми липсваше, докато не открих стъклото. Това определено беше любов от пръв поглед и моментът, в който се промени цялото ми усещане за форма, цвят, пространство, дълбочина и всички взаимовръзки, които стъклото създава със заобикалящата го среда. За мен

стъклото има поведение на жив организъм, с който общуваш и споделяш, от който се учиш.

С него се води диалог и аз много ценя този „събеседник“. Стъклото възпитава на търпение и изисква време, за да разкрие потенциала си, но това, което дава в замяна, никой друг материал не може да ни предложи – то ни позволява да виждаме вътре и през него. Този вътрешен свят, който можем да наблюдаваме в стъклото, за мен е едно откровено и директно общуване, възможност да надникнеш в сърцевината и да откриеш ново измерение. Вечната игра на стъклото със светлината ме вълнува и вдъхновява. Способността му да я отразява, пропуска и пречупва добавя съвсем ново усещане за пространството, в което сме.

Възможността да опознавам и работя с този материал всеки ден е нещо, за което съм истински благодарна. Надявам се художественото стъкло да достига до все по-широка аудитория в България и да бъде оценено, така както е отношението към него в цял свят.

* 3Pod (tripod) – триножник (англ.) 


+++


За художничката

Моника Найденова е родена през 1982 в София. Художественото си образование придобива в Националната художествена академия (НХА), където защитава бакалавърска и магистърска степен в специалност „Метал“. След това открива стъклото като изразно средство. Следват редица обучителни курсове и творчески специализации извън България в усъвършенстване на работата с този материал. През 2009 създава свое студио за художествено стъкло (Mohika Glass Studio), което и към днешна дата реализира частни и обществени проекти за различна архитектурна среда. След натрупания практически опит Моника се връща към академичната среда и защитава през 2018 докторска степен в катедра „Дизайн на порцелан и стъкло“ в НХА. Веднага след това е поканена от доц. Константин Вълчев за преподавател в Нов български университет, Ателие по художествено стъкло, където преподава. Като автор, работещ в сферата на художественото стъкло, Моника има многобройни участия, самостоятелни представяния, селекции в престижни международни форуми и награди. Сред последните ѝ изяви е селекция в топ 100 на значими автори за 2021 на най-престижното американско издание за художествено стъкло New Glass Review. Моника Найденова е селектирана да представи България в European Glass Context 2021 в Борнхолм, Дания. Носител е на голямата награда на Община Плевен в Деветото международно биенале на малките форми 2018, Плевен. От 2012 е член на СБХ, секция „Дизайн“, и на Glass Art Society (GAS), САЩ; от 2022 Моника Найденова е мениджър на проекта Международно биенале на стъклото.