- | Извън СБХ
Галерия (2)

Откриване: 1 февруари (неделя) 2015, 11:00 часа, Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора“

Владимир Димитров – Майстора е най-самобитният български художник с мироглед, който носи отличителните белези на националния ни дух. В многообразното си творчество той търси народностното начало преди всичко чрез характерния за българина традиционен бит, сюжети и образи. Владимир Димитров – Майстора  има своя философия за живота, свой поглед върху изкуството, което високо цени, и твърдо вярва в неговото предназначение – да просветли, да издигне, да облагороди и обогати човешката душа и да я води към съвършенството.

Тази година честваме 133 години от рождението на големия художник. Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ ще отбележи годишнината с нова постоянна експозиция, а в отделна зала ще бъдат представени творби на Майстора, рамкирани с дарение на Свилен Блажев. В деня на честването ще бъде обявен носителят на Националната награда за живопис на името на Майстора за 2015.

По традиция ще бъде открита изложба на предишния носител на наградата – Свилен Блажев. Тя се явява в резултат на творческата му работа през 2014 и има за цел да обхване цялостно идеите и проблемите, които вълнуват автора. Изложбата представлява подбор от основните творчески амбиции на художника. Ето защо тя има облик на микс от творчески задачи. В нея са включени композиции, пластики, обекти, както и три пейзажа, които са част от творчеството му.          

По повод на годишнината ще гостува първата мултимедийна изложба, посветена на Майстора – „Светлина и Дух“ –  проект на Националния дарителски фонд „13 века България”. Проектът е иновативен за България и по същество е изложба от съвършено нов тип, преобръщаща представите ни за експониране на художествени творби в зала. Емблематични, но така също и по-малко познати творби на Майстора – рисунки, платна, скици, графики, автопортрети, се представят с помощта на високотехнологичен софтуер и „оживяват“ в огромни полиекрани пред зрителя в залата, завъртат се в една визуална феерия със собствена хореография, в симфония от цвят, звук и светлина. Видеоартът прави възможно хипердетайлното вглеждане в картините, изследва акценти от техниката и уникалното използване на цвета от художника, наричан още „иконографът на българското лице“.        


+++

Церемония

Годишната национална награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора“ ще бъде връчена на официална церемония в деня на рождението на Майстора - 1 февруари 2015, от 11.00 часа, в  Художествената галерия в Кюстендил, носеща името на големия художник.

+++

Жури

Любен Генов – председател, проф. Андрей Даниел, проф. Божидар Бояджиев, Весела Христова – Радоева, Димитър Грозданов, проф. Димитър Чолаков, Красимир Линков, Надежда Кутева, представители на община Кюстендил, на Министерство на културата и на КК на СБХ, прегледа предложенията и номинира следните автори:

Ванко Урумов
Ивайло Мирчев
Николай Майсторов
Станислав Памукчиев

 

+++


Награда 2015

Тази година голямата награда Майстора беше присъдена на
Ивайло Мирчев

Той получи статуетка, диплом, 5000 лв. от община Кюстендил и 2000 лв. от Министерство на културата. Статуетката е изработена от скулптора Кирил Матеев след спечелен конкурс за пластика за Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора.

+++

Ще присъстват носители на отличието от предишни години, ръководството на Съюза на българските художници, община Кюстендил и представители на Министерството на културата. Миналогодишният носител на наградата – Свилен Блажев ще открие своя изложба в галерията.

Престижната награда е възстановена е през 2013 година след прекъсване от над 20 години по инициатива на Община Кюстендил, с участието на Съюза на българските художници и Министерството на културата. В периода от 1973, когато е учредена от СБХ, до 1989, когато е връчена за последен път, наградата има 39 лауреати. Между тях са легенди като Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Илия Петров, Генко Генков, Стоян Сотиров, творци от следващото поколение като Калина Тасева, Димитър Киров, Светлин Русев. Двукратно са награждавани Атанас Яранов, Вера Недкова, Веса Василева, Емил Стойчев и Милко Божков.