- |
Галерия (17)

Колекция на Драгомир Драганов

Преди 125 години, на 24 април 1897, започва летоброенето в историята на българското цирково изкуство. На този ден е представен първият цирков спектакъл на първата гимнастическа, акробатическа и комична трупа „Българско знаме, основана същата година от Петър Панайотов. 

125 български циркови плаката / поглед към изложбата в зала „Райко Алексиев“, СБХЗа да бъде отбелязана тази годишнина, Съюзът на българските художници предостави зала „Райко Алексиев“ за изложбата „125 български циркови плаката“ от колекцията на популярния телевизионен водещ и шоумен Драгомир Драганов. За първи път уникалната колекция се изнася пред публика. Сред експонатитe, създадени от 40-те и 50-те години до края на миналия век, освен антикварни реликви могат да се видят и творби на някои от най-добрите български художници и плакатисти като Енчо Пиронков, Димитър Тасев, Божидар Икономов, Людмил Чехларов, Асен Старейшински, Атанас Михалчев, Яни Янев и други. Тези имена показват какво е било отношение към цирковото изкуство, колко популярни са били спектаклите сред деца и възрастни.

Плакатите са документи за времето, но и лично преживяване за всеки посетител на изложбата, защото внезапно изниква спомен за великолепни спектакли, за гостуващи представления като шоуто с делфини от Флоруда и Париж върху лед, за виртуозните световноизвестни български акробати, за любимите клоуни от детството на няколко поколения български зрители.    

Изложбата е съпътствана от каталог и богато илюстрираната със снимки и архивни материали книга на Йордан Демирев „Създаване и развитие на българското цирково изкуство“, издателство „Книгомания“, 2022. 

  • От изложбата
  • Сотир Сотиров / от изложбата