- | София прес
Галерия (3)

Рисунки и живопис

Настоящата изложба на Стоян Сотиров е посветена на 110 годишнината от рождението му. Идеята е, да се покажат малко известни и напълно неизвестни работи на художника, в областта на живопистта и рисунката. Стоян Сотиров е художник, който е познат преди всичко със своите голямоформатни, често пъти политически силно ангажирани творби. Тази визия за художника е покрепена от едно интерпретативно поле, създадено през 60-те и 70-те години със силно политически привкус,  което акцентираше  основно върху идеологически постулати.

 Впрочем, самият художник и неговото творчество, трудно се побират в рамките на тези догми и това не минава без конфликти с властовите институции, независимо от ангажираността на художника. В неговото творчество има една продължителна пауза (приблизително межу 1940-1960-та година), в която той не показва, а и не работи толкова интензивно в областта на живопистта. Това, разбира се,  не означава изоставяне на творческата работа, за което свидетелстват част от предвидените за показване творби.

Освен запълването на този малко познат период от живота на художника, експозицията показва и неизвестни камерни произведения – рисунки и живопис, които представят продукцията на автора като многопосочен, пълнокръвен, притежаващ всички възможни измерения  и колебания творчески път.

Борис Данаилов /куратор на изложбата/