- |
Галерия (13)

Изложба живопис

Изложбата се открива в навечерието на 100-годишнината от рождението на Борис Ненов и представя картини от ателието на художника, които са собственост на неговото семейство.

Борис  Ненов е роден на 15 септември 1921 във видинското село Старопатица. В Художествената академия той учи живопис в класа на проф. Дечко Узунов и се дипломира през 1954. Първата си самостоятелна изложба Борис Ненов открива през 1966 в София. Участва с творбите си в редица самостоятелни и представителни изложби на българското изкуство в България и в чужбина – Етлинген, Виена, Кремс, Москва, Будапеща, Берлин, Лондон, Париж, Атина, Истанбул и Токио. Негови творби са в колекциите на Националната галерия и художествени галерии в страната и чужбина.

Умира през 2000 в София.

Ето какво пише през 1975 критикът проф. Асен Василев:

„Пейзажите на Борис Ненов са забележително явление в нашата живопис.

Тяхното появяване отразява логиката на времето и активното присъствие на прогресивните сили в изкуството. Художникът е неразривно свързан със земята и мощта, която тя излъчва. С вродената си артистичност долавя същността на явленията и тяхната вътрешна сила, като им придава със своята отличаваща се техника форма и колорит. От външния свят остава изобилието от светлина, която оживява формата и нейното багрово съдържание.“