Галерия (34)

Почивната и творческа база на СБХ заема петия етаж на импозантната сграда на Мелницата в Блачик. Тя се намира на морския бряг в района на пристанището. От прозорците стаите и ателиетата се открива невероятна панорама към морето. Това е най-комфортната и съвременна база, с която разполагаме днес. Едно прекрасно място за работа и отдих през всички сезони на годината. 


+++

За историята на Мелницата

Построена през далечната 1909 от Анонимното акционерно дружество, сградата е била предназначена за обслужване на търговията с брашно и жито от Добруджа. Дълги години СБХ разполага с ателиета в подпокривното пространство, в които работят десетки български и чуждестранни художници, голяма част от тях – гости на фестивала „Процес-пространство“.

През 2011 Община Балчик, като собственик на по-голямата част от мелницата предприема реставрация на сградата. В търсене на нова функция, която да предложи цялостна концепция за използването и поддържането на индустриалния паметник, следвайки добрите примери от развитите европейски държави, изготвя архитектурен проект за превръщането на мелницата в туристически културно-информационен център. Проектът за реставрация и преустройство е разработен от арх. Владимир Попов и колектив и обхваща сградата и околните ѝ пространства. Предвижда се възстановяване (съгласно исторически снимки) на атиката на сградата в автентичния ѝ вид, разрушена по време на морската бомбардировка от 1916, а също и изграждането на площадно пространство от южната страна на мелницата, отворено към морето. На втори етап се предвижда изграждане на модерна универсална зала, развита в две нива, от северната страна на мелницата. 

Още за историята на сградата можете да научите от публикациите

 тук


+++

Реновация на сградата през 2017

През 2017 основната част от сградата вече е санирана. На партерния етаж се помещава Културно-информационният център на Балчик, откъдето посетителите на базата могат да получат разнообразна информация за събития и маршрути в града. Оттам могат да бъдат наети колела за градски разходки. Сградата е оборудвана със съвременни асансьори и с отоплителна система, която позволява целогодишното й  ползване. 

 • Мелницата / През миналия век
 • Балчик / Панорама с Мелницата

+++

Базата на СБХ днес 

От 2017 базата ни е напълно обновена, ремонтирана, с нова мебелировка, удобна както за работен престой, така и за почивка. Във всяка стая има удобни легла, разтегателен диван, собствена баня, малък хладилник и телевизор. Ателиета към две от стаите разполагат със стативи, маси за работа и мивка. От прозорците на всички помещения се открива фантастична гледка към морето и пристанището. 

В помещението за съвместно ползване са обзаведена трапезария и кухня, снабдена със сервизи за хранене и за напитки, с кухненски плот, мивка, микровълнова фурна и котлони. Тези общи пространства са просторни и приятни за почивка и общуване с останалите посетители на базата. Помещението раполага и с допълнителна баня.

Домакинката Елена е жената, която от години се грижи за базата ни и с много внимание и мило отношение посреща гостите. 


+++


Условия за почивка и творческа работа

 • 2 стаи с 3 легла (ш. 120 см) и разтегателен диван (2 спални места)
 • 2 стаи с 3 легла (ш. 120 см) и разтегателен диван (2 спални места) + ателие


+++

Цени

За периода от 1 ноември 2023 до 30 април 2024

Стая без ателие

 • за членове на СБХ – 70 лв. 
 • за нечленове
  80 лв. 


Стая с ателие

 • за членове на СБХ         
  80 лв. 
 • за гости                  
  90 лв.

За деца:

 • до 4 години – не се заплаща
 • от 4 до 18 години – 20% отстъпка

* Възможностите за ползване на творческите бази по време на празнични дни се уточняват със служителката на СБХ, отговаряща за ползването на базите, след съгласуване с ръководството и по целесъобразност, като всеки случай ще бъде обсъждан индивидуално.

* Таксите за ползване на базите се заплащат до 3 (три) дни от датата на резервацията в счетоводството на СБХ, след подписване на декларация и представена квитанция за изцяло платен членски внос, включително и за текущата година. 

+++

   Детайли и резервация

   Женя Вълчева

   accounting@sbh.bg
   +359 (0) 2948 37 42
   София, ул. „Шипка“ 6, ет. 4
   Съюз на българските художници 

    
    +++

   За град Балчик

   Балчик е малък град в Северното Черноморие с древна история, на 31 км от Варна и на 53 км от летище Варна. На територията му и в околностите се намират множество археологически паметници от тракийско и римско време. Разположен амфитеатрално над морето, градът е със запазен архитектурен облик, романтични улици и крайморска променада с приятни ресторанти и коктейл-барове. Най-голямата забележителност на Балчик е паркът Двореца – исторически архитектурен комплекс с богата ботаническа градина с публичен достъп. Градът е културен център за утвърдени национални и международни събития от всички сфери на изкуството, художествената галерия притежава богата колекция от над 2000 произведения.


   +++

   Адрес

   Балчик 9600, площад „Георги Радков“
   Точната локация на Мелницата можете да видите

   тук 


   +++


   Още за базата ни в снимки и бележки

   Кухнята  / Приятно и чисто, разполага с всичко най-необходимо
   Изглед към кухнята и трапезарията  / В кадър домакинката Елена –  жената, която от години се грижи за базата ни и с много внимание и мило отношение посреща гостите. 
   Трапезарията  / Разполага с удобни местенца за почивка и, разбира се, с чудесна гледка! Стените на цялата база са украсени с репродукции на творби от Борис и Славка Деневи.


   Наемане на колело / От информационния център на партерния етаж
   Трапезарията  / Място за хранене

    

   Трапезарията  / Масата до прозореца с гледка към морето. Има достатъчно място за всеки от посетителите

    


   Трапезарията / Пространството пред телевизора

   Фоайето на партера / Два асансьора осигуряват достъпа до етажа на базата.

    


   Стая без ателие  / Разтегателно диванче, удобно и за посещения с деца

    


   Стая с ателие / 3 единични легла и разтегателен диван

   Ателието / разполага със стативи, маси, мивка


    


   Ателие  / Пространството позволява работа на повече от един човек

    


   Възхитителната гледка от ателиетата и стаите на базата   +++


   Сутрин на рибния пазар / намира се непосредствено до Мелницата   Balchik
   На крайбрежната улица / ресторанти и барове с приятна атмосфера
   Балчик  / Изглед от града