Галерия (34)

Почивната и творческа база на СБХ заема петия етаж на импозантната сграда на Мелницата в Блачик. Тя се намира на морския бряг в района на пристанището. От прозорците стаите и ателиетата се открива невероятна панорама към морето. Това е най-комфортната и съвременна база, с която разполагаме днес. Едно прекрасно място за работа и отдих през всички сезони на годината. 


+++

За историята на Мелницата

Построена през далечната 1909 от Анонимното акционерно дружество, сградата е била предназначена за обслужване на търговията с брашно и жито от Добруджа. Дълги години СБХ разполага с ателиета в подпокривното пространство, в които работят десетки български и чуждестранни художници, голяма част от тях – гости на фестивала „Процес-пространство“.

През 2011 Община Балчик, като собственик на по-голямата част от мелницата предприема реставрация на сградата. В търсене на нова функция, която да предложи цялостна концепция за използването и поддържането на индустриалния паметник, следвайки добрите примери от развитите европейски държави, изготвя архитектурен проект за превръщането на мелницата в туристически културно-информационен център. Проектът за реставрация и преустройство е разработен от арх. Владимир Попов и колектив и обхваща сградата и околните ѝ пространства. Предвижда се възстановяване (съгласно исторически снимки) на атиката на сградата в автентичния ѝ вид, разрушена по време на морската бомбардировка от 1916, а също и изграждането на площадно пространство от южната страна на мелницата, отворено към морето. На втори етап се предвижда изграждане на модерна универсална зала, развита в две нива, от северната страна на мелницата. 

Още за историята на сградата можете да научите от публикациите

 тук


+++

Реновация на сградата през 2017

През 2017 основната част от сградата вече е санирана. На партерния етаж се помещава Културно-информационният център на Балчик, откъдето посетителите на базата могат да получат разнообразна информация за събития и маршрути в града. Оттам могат да бъдат наети колела за градски разходки. Сградата е оборудвана със съвременни асансьори и с отоплителна система, която позволява целогодишното й  ползване. 

 • Мелницата / През миналия век
 • Балчик / Панорама с Мелницата

+++

Базата на СБХ днес 

От 2017 базата ни е напълно обновена, ремонтирана, с нова мебелировка, удобна както за работен престой, така и за почивка. Във всяка стая има удобни легла, разтегателен диван, собствена баня, малък хладилник и телевизор. Ателиета към две от стаите разполагат със стативи, маси за работа и мивка. От прозорците на всички помещения се открива фантастична гледка към морето и пристанището. 

В помещението за съвместно ползване са обзаведена трапезария и кухня, снабдена със сервизи за хранене и за напитки, с кухненски плот, мивка, микровълнова фурна и котлони. Тези общи пространства са просторни и приятни за почивка и общуване с останалите посетители на базата. Помещението раполага и с допълнителна баня.

Домакинката Елена е жената, която от години се грижи за базата ни и с много внимание и мило отношение посреща гостите. 


+++


Условия за почивка и творческа работа

 • 2 стаи с 3 единични легла и разтегателен диван
 • 2 стаи с 3 единични легла и разтегателен диван + ателие


+++

Цени

За периода 10 юни – 30 юни 2022

Стая без ателие

 • за членове на СБХ
  65 лв. 
 • за нечленове
  78 лв. 


Стая с ателие

 • за членове на СБХ         
  75 лв. 
 • за нечленове                 
  90 лв.

+++

За периода 1 юли –15 септември 2022

Стая без ателие
 • за членове на СБХ
  90 лв. 
 • за нечленове
  102 лв. 

Стая с ателие

 • за членове на СБХ         
  105 лв. 
 • за нечленове                 
  114 лв.

+++

За периода 16 септември – 31 октомври 2022


Стая без ателие

 • за членове на СБХ
  70 лв.
 • за нечленове
  78 лв. 
   

Стая с ателие

 • за членове на СБХ         
  80 лв.
 • за нечленове                 
  90 лв.
   

+++

Детайли и резервация

Женя Вълчева

accounting@sbh.bg
+359 (0) 2948 37 42
София, ул. „Шипка“ 6, ет. 4
Съюз на българските художници 

 
 +++

За град Балчик

Балчик е малък град в Северното Черноморие с древна история, на 31 км от Варна и на 53 км от летище Варна. На територията му и в околностите се намират множество археологически паметници от тракийско и римско време. Разположен амфитеатрално над морето, градът е със запазен архитектурен облик, романтични улици и крайморска променада с приятни ресторанти и коктейл-барове. Най-голямата забележителност на Балчик е паркът Двореца – исторически архитектурен комплекс с богата ботаническа градина с публичен достъп. Градът е културен център за утвърдени национални и международни събития от всички сфери на изкуството, художествената галерия притежава богата колекция от над 2000 произведения.


+++

Адрес

Балчик 9600, площад „Георги Радков“
Точната локация на Мелницата можете да видите

тук 


+++


Още за базата ни в снимки и бележки

Кухнята  / Приятно и чисто, разполага с всичко най-необходимо
Изглед към кухнята и трапезарията  / В кадър домакинката Елена –  жената, която от години се грижи за базата ни и с много внимание и мило отношение посреща гостите. 
Трапезарията  / Разполага с удобни местенца за почивка и, разбира се, с чудесна гледка! Стените на цялата база са украсени с репродукции на творби от Борис и Славка Деневи.


Наемане на колело / От информационния център на партерния етаж
Трапезарията  / Място за хранене

 

Трапезарията  / Масата до прозореца с гледка към морето. Има достатъчно място за всеки от посетителите

 


Трапезарията / Пространството пред телевизора

Фоайето на партера / Два асансьора осигуряват достъпа до етажа на базата.

 


Стая без ателие  / Разтегателно диванче, удобно и за посещения с деца

 


Стая с ателие / 3 единични легла и разтегателен диван

Ателието / разполага със стативи, маси, мивка


 


Ателие  / Пространството позволява работа на повече от един човек

 


Възхитителната гледка от ателиетата и стаите на базата+++


Сутрин на рибния пазар / намира се непосредствено до МелницатаBalchik
На крайбрежната улица / ресторанти и барове с приятна атмосфера
Балчик  / Изглед от града