Галерия (8)

През 1980-те пред СБХ се открива възможност да организира творческа база за своите членове в живописното старопланинско село Боженци. След бохемската морска база в Созопол, старинната малка къща в уютното и вече набрало популярност село предлага уединение, тишина и спокойствие за работа. Автентичността на историческото село  бързо го превръщат в любимо място и вдъхновение за художниците.

Къщата е двуетажна, с голяма тераса и изключително красив двор. В нея едновременно могат да пребивават 9 души и обикновено се наема цялата. Интериорът е скромен, не разполага с екстри, но мястото и атмосферата предоставят добри условия за организиране на малки пленери, уъркшопи; за творческа работа или просто за почивка. В селото има ресторанти, магазини, културно-информационен център и къщи-музеи. Местността е чудесна за разходки и дневни пътувания.


Възможности за настаняване

Етаж 1
1 преходна стая с 3 легла

Етаж 2
3 стаи с по 2 легла


+++

  За периода от 1 ноември 2023 до 30 април 2024 базата няма да работи

  +++

  Резервации за членове на СБХ

  Женя Вълчева
  accounting@sbh.bg
  +359 (0) 2948 37 42
  ул. „Шипка“ 6, ет. 4, СБХ


  +++

  За Боженци

  Село Боженци е архитектурно-исторически резерват. Първите заселници идват от столицата Търново през XIV век – дворяни, избягали при нахлуването на турските завоеватели. Пейзажът на столетните боженски къщи и природата в околността привличат много туристи. Калдъръмените улици между каменните зидове и широките дървени порти, тишината и чистият планински въздух създават специфична атмосфера за творчество и почивка. В близкия град Габрово (9 км) се намира Художествена галерия „Христо Цокев“. Една от нейните творчески инициативи е международен пленер „Боженци“, организиран от 1975 Съвсем наблизо е и град Трявна (4 км), център на занаятите и изкуствата. Там се намират музей „Тревненска иконописна школа“, Музей за резбарско и зографско изкуство, къщи-музеи и исторически сгради.

  Повече за габровската художествена галерия можете да прочетете тук
  В къщата има две бани за съвместно ползване.
  Може да се използва лятна кухня в отделна пристройка. Помещението все още не разполага с богат инвентар, условията са съвсем базисни: хладилник, малка печка, маси и столове, основни прибори за готвене и хранене. В топлите дни може да се използва верандата.