Галерия (14)

Графичната базата има дълга традиция. Тя разполага с ателиета за дълбок и повърхнен печат, както и с експонатор за фототрансфери. В ателието работи опитен умдрукер.


Ателие за дълбок печат

Това ателие е единствено по рода си в България. Базата разполага с руска офортна преса от 1940-те, която е сред най-добрите в България. Пресата дава възможност за печат на голямоформатни графики, като максималният размер е 80 х 120 см.

Базата не осигурява консумативи, всеки художник сам осигурява печатарските мастила за конкретния проект.

В ателието могат да бъдат отпечатани творби във всички основни техники: суха игла, офорт, акватинта, линогравюра, дърворез, лави, нарисувани с креда и туш изображения. В миналото в приземното помещение на сградата е имало ателие за ецване на плочите (изработка на печатните форми с химични реактиви). В настоящия момент офортното ателие не предоставя тази възможност. Художниците графици могат да използват само офортното ателие и пресата.


Литографско ателие

То се състои от самостоятелно обособено ателие от две части – ателие за печат и ателие за рисуване. В литографското ателие на всеки от авторите се предоставя камък, почистен и подготвен за работа. Не се предоставят материалите за рисуване освен литографски туш, който дава, доказано от практиката, добри резултати.

Литографията се печата на каменни плочи – автентични литографски камъни (т.нар. баварски камък) с размери 56 х 76 см (печатаемо поле 50 х 70 см). Отпечатването става с литографска преса „Круп и Краузе“ от началото на XX век (около 1910), която е съхранена в добро състояние до днес.


Фототрансфер

Съществува и възможност за възпроизвеждане на графични образи по фотографски способ. Ателието разполага с експонатор за изработка на фототрансферите.


Професионален умдрукер

Управител на базата е Виктор – опитен майстор с 30-годишен опит. Той насочва художниците със съвети при избора на материали, технология и техника. Цялата литографска дейност е в ръцете на умдрукера (печатаря) – всички операции се извършват от него, авторът присъства, контролира и одобрява процеса и крайния резултат.


Адрес

София, бул. „Самоков“ 78

Точната локация на графичната база можете да видите
тук

 


За контакт

Можете да се свържете с умдрукера Виктор на телефон: 02 865 91 16