Галерия (12)

През 1960-те Созопол притегля все по-силно артистичната бохема и свободомислещи млади хора от София и големите градове. По това време под грижите и прякото наблюдение на властта СБХ купува автентична къща в Стария Созопол, за да изпълнява ролята на творческа база с обзаведени ателиета, изглед към морето и възможност членовете на съюза да бъдат със семействата си на това вдъхновяващо място.


За града

Созопол е разположен на Южното Черноморие, на 40 км от летище Бургас. Градът е възникнал като рибарско селище в древността и Старият град е запазил автентичния си архитектурен облик. Той е едно от най-популярните места за лятна почивка на българите – още от 1960-те привлича хора на изкуството и си създава името на бохемско убежище. Днешният Созопол е разширил границите си – построени са много жилищни сгради, семейни хотели и хотелски комплекси.

От 1984 г., всяка година в началото на септември, там се провежда фестивалът на изкуствата „Аполония“ с богата програма от театрални спектакли, концерти, изложби, литературни премиери.  

За „Аполония“ можете да прочетете  тук 


За базата

Базата бързо се превръща в център на артистичния живот през лятото. Тази атмосфера залива малкия рибарски град и към края на 1970-те Созопол вече е най-привлекателната крайморска цел за хората, които търсят нещо повече от курортен комплекс. Да вечеряш в ресторанта „При художниците“ става задължителна точка във ваканционния план. И съвсем естествено през 1984 в Созопол се открива първият фестивал на изкуствата „Аполония“ и автор на логото и плаката за него е един от членовете на СБХ – Божидар Икономов. 


Условия за настаняване

Сега къщата на СБХ в Созопол функционира като хотел със собствен мениджмънт. Запазила е архитектурния си облик и си остава едно от емблематичните места в Стария град. Членовете на съюза и техните семейства ползват отстъпка в цената.

Резервации се правят през уебсайта на хотела  тук 


Хотелът разполага със

6 двойни стаи (1 двойно легло)
4 студиа с 1 двойно легло и 1 диван

Стаите са с климатик, има безжичен интернет, сателитна телевизия и минибар, тераси към морето. Хотелът има ресторант с лятна градина и тераса над морския бряг, които са достъпни и за външни посетители.


+++

Цени

Цената е за нощувка + закуска

За периода от 15 до 30 юни 2023
Стая за двама
 • за членове на СБХ
  92 лв.
 • за гости
  110 лв. 

Ателие за двама

 • за членове на СБХ         
  112 лв.
  33 лв. за допълнително легло
 • за гости
  135 лв.
  40 лв. за допълнително легло

+++

За периода от 1 юли до 9 септември 2023

Стая за двама
 • за членове на СБХ
  120 лв.
 • за гости
  145 лв. 


Ателие за двама

 • за членове на СБХ         
  150 лв.
  33 лв. за допълнително легло
 • за гости
  180 лв.
  40 лв. за допълнително легло

 

Резервации за членове на СБХ

Женя Вълчева
accounting@sbh.bg
+359 (0) 2948 37 42
ул. „Шипка“ 6, ет. 4, СБХ+++


Адрес

8130 Созопол, Стария град
ул. „Кирил и Методий“ 72
АртХотел „При художниците“

Точната локация можете да видите тук

 

 

Стая за двама / с тераса и гледка към морето и Новия град