Професор Теофан Сокеров е сред най-известните и значими съвременни български художници. Творчеството му е многолико и богато.

През 1969 г. завършва Художествената академия – живопис при проф. Илия Петров, и се установява в родния си град Ловеч. В периода 1971 – 1982 г. е председател на Представителството на СБХ в града. По-късно се премества трайно в София.  Преподавател е по живопис в НХА, от 1994 г. е професор в академията.Работи в сферата на живописта, рисунката, монументалните изкуства, скулптурата. Участва в множество представителни изложби на българско изкуство в чужбина.Автор е на художествено оформление и стенописи в Патриаршеската църква, Царевец, Априловската гимназия в Габрово, Дом-паметник на връх Бузлуджа, Националния музей „Земята и хората“, Националния дворец на културата, Мозаечни пана в Музей „Васил Левски“, Съдебната палата и много други.

Професор Теофан Сокеров е лауреат на престижни награди за живопис – „Владимир Димитров-Майстора“ през 1979 и 1982 г., на „Захари Зограф“ през 1984 и „Илия Петров“ през 1985 г.