image
Лични данни и образование

Иван Б. Иванов е роден в село Медовина, Търговищко, през 1933. Завършва Художествената академия, специалност „Живопис“ при проф. Дечко Узунов в неговия т. нар. Златен випуск. Близък приятел с Христо Явашев, Марин Върбанов, той е изразител на влиянията и постиженията на един незапомнено силен период в българското изкуство. В живописта си тръгва от естетиката на германските експресионисти, чрез силна и категорична форма и цвят постига пластични постижения с ярка художествена образност.
Работи в областта на графиката и рисунката. Неговите гравюри – антивоенните цикли Чили, Виетнам, Афганистан, продължение на тематиката на Априлското и Септемврийското въстание се вписват в дългата линия на изявите на революционното изкуство и очертават драматичността на времето ни. Проследима е връзката с Мексиканските стенописи на Ривера, Сикейрос, връзка която ни прави близки и част от световното изкуство. В областта на монументалните изкуства в творчеството на Иван Б. Иванов се разгръща многообразие от техники и похвати за овладяване на пространството и задачите за синтез с архитектурата. Този най-силен период за българската стенопис е видим в мозайката от Бузлуджа, фреското в библиотеката в Ловеч, писаните керамики от хотел „Добруджа“ в Албена, училище „Дружба“, културния дом в Добрич.
Многообразието на таланта на Иван Б. Иванов е представяно през годините в изложби в България и по света. Получил е наградите на Столична община, за графика на името на Веселин Стайков и на СБХ за монументални изкуства. Той е обществено активна личност, педагог и автор на книги с поезия, пътеписи и спомени.

Произведенията на автора се намират в

Собственост на Художествена галерия „Никола Маринов“ в Търговище са монументалната „Притча за XX век“, ритмичната композиция „Дискотека“ и „Септемврийска балада“. Галериите в Русе, Кърджали, Благоевград, Софийска градска художествена галерия, Националната галерия също притежават мащабни композиции от периода до 1989. В областта на портрета е следовник на преподавателя си Дечко Узунов.