Пътуващата изложба е посветена на приложното изкуство в Тохоку, Япония – региона, пострадал най-тежко от голямото земетресение и последвалото цунами на 11 март 2011 г. Целта й е да напомни за културното наследство на Тохоку, като представи богатите традиции на занаятчийството там. Експозицията представя 70 произведения - керамика, лакови изделия, текстил, метал, дърво и бамбук и др. Сред експонатите са и предмети със специфично предназначение като съдове за саке, кукли, хвърчила, паравани, облекла, съдове и кошници, дори декорирани свещи.

Творбите, включени в изложбата, дават възможност на публиката да открие високата технологичност на традиционните занаяти, зародили се в Тохоку, както и функционалната красота на предметите от ежедневието, използвани от местните още от най-древни времена. Наред с това, естетичната и умела изработка на творбите помага да оценим в дълбочина народната мъдрост, почерпена от живот в близост до природата, както и умението и сръчността на ръцете на майсторите, култивирани от тази мъдрост.

 

Изложбата се организира от Посолството на Посолството на Япония в Република България и Японската фондация със съдействието на СБХ.

На откриването са поканени българския президент и вицепрезидент, депутати, министри, кметът на София, представители на японски компании в България, културни дейци, журналисти и представители на дипломатическия корпус.