Новини

  • image

    Резидентска програма на Европейската инвестиционна банка за млади художници в Париж / 2023

    Институтът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обявява своята Програма за развитие на артисти (ADP) за 2023 в сътрудничество със Cité internationale des arts (Париж). За програмата се търси ЕДИН визуален артист (роден след 1 януари 1988) от България, Хърватия, Финландия, Унгария, Люксембург и Словакия.

  • image

    48. Национална изложба на карикатурата / 2023

    Националната изложба на карикатурата е ежегоден преглед на най-високите постижения на съвременните български художници, работещи в областта на различните жанрове на карикатурата.
    Приемане на творбите – 30 март в секция „Карикатура”, 4 ет., СБХ, „Шипка“ 6, от 10:00 до 18:00 часа
    Откриване на изложбата – 4 април, 18.00 часа, СБХ, „Шипка” 6, зала 2А

  • image

    Фестивал на съвременната българска керамика – София / 2023

    Фестивалът на съвременната българска керамика / 2023 ще се проведе от 25 април до 12 май 2023 в СБХ – Шипка 6, зала 2..
    До 25 март 2023 всеки кандидат трябва да изпрати формуляр и дигитални снимки на всяка творба.

    Специално участие: Ивана Енева и Иван Кънчев

  • image

    Регламент на 22. Международно биенале на графиката / Варна 2023

    За улеснение на българските автори е организирано приемане на творби в СБХ – София, „Шипка“ 6, етаж 4, на 31 май 2023 (сряда), от 9.30 до 17.30 часа, в стаята на секция „Графика и илюстрация“.

    Двадесет и второто международно биенале на графиката – Варна 2023 се организира от Община Варна, Министерството на културата, Съюза на българските художници и се провежда под патронажа на кмета на град Варна.

  • image

    12. Международно триенале на графиката – Кохи, Япония

    12-ото Международно триенале на графиката – Кохи, Япония (12th Kochi International Triennial Exhibition of Prints) се провежда в префектура Кохи, Япония. Тук се произвежда висококачествената Tosa Washi – традиционна японска ръчна хартия. Град Ино, който е в същата префектура, с гордост подкрепя и представя индустрията Tosa Washi и нейната култура. Градът ще бъде домакин на международната изложба на графика през 2023. По тази причина организаторите канят автори от цял свят да изпратят творби върху хартия и по възможност тя да е Washi: „Надяваме се да получим творби от всички краища на света и бихме искали да използваме възможността да ви благодарим за вашата отзивчивост  и подкрепа към изложбата, производството на хартия и на град Ино“.

  • image

    Национален пленер по живопис в град Дряново / 2023

    Условия за провеждането на ежегоден Национален пленер по живопис в град Дряново „Дряново на Майстор Колю Фичето – памет и настояще“ (между 1 и 5 юли всяка година), както и Национален конкурс за портрет на Майстор Колю Фичето, през 4 години, с начало 2023.

  • image

    43. Mini Print International в Кадакес, Испания

    43-ата изложба малка графика в Кадакес, Испания, ще бъде открита през юни 2023. Срокът за изпращане на творбите за участие е до 30 април 2023. 

  • image

    Представяне на образователната платформа ArtCRelief в СБХ

    На 14 март 2023 предстои представяне на образователната платформа ArtCRelief в СБХ. Тя предоставя безплатно онлайн обучение за художници и творци от всички сфери на изкуството и професионалисти в областта на културата. Ако сте заинтересувани да участвате като артист, като представител на културна организация или професионалист в творческата сфера, можете да се свържете с Юлия Портарова, мениджър на проекта от страна на СБХ – press@sbh.bg, 0879 149 563. Местата са ограничени до 25 участници.

  • image

    Честване на 141 години от рождението на Майстора. Организиран транспорт

    На 1 февруари 2023 се навършват 141 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора. На този ден в Художествена галерия – Кюстендил, която носи името на твореца, се връчва Националната награда за живопис на името на Майстора за 2022 година. СБХ организира транспорт от София до Кюстендил и обратно за желаещите да участват в тържествата.