Новини

  • image

    Живописен пленер Илинденци / 2023

    В периода от 25 юни до 2 юли 2023 Съюзът на българските художници и фондация „Арт център Илинденци“ организират съвместно деветото издание на традиционния живописен пленер, който се провежда в село Илинденци, община Струмяни, област Благоевград, с участието на шестима художници.

  • image

    Нова дата за участие във Фестивала на керамиката / 2023

    До 31 март могат да изпращат творбите си кандидатите за участие във Фестивала на съвременната българска керамика / 2023.

  • image

    Писмо от Н. Пр. Айлин Секизкьок, посланик на Турция

    От 1 до 4 март 2023 СБХ организира благотворителна изложба в подкрепа на засегнатите от земетресението райони в Турция и Сирия. Бяха събрани 42 700 лева, които авторите на закупените произведения предоставиха абсолютно безвъзмездно и на 100% за каузата.
    Публикуваме благодарственото писмото, изпратено от Н.Пр. г-жа Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция в България, до Любен Генов, председател на СБХ.

  • image

    Национална изложба Земята на Ботев / 2023

    Национална художествена изложба „Земята на Ботев“ 2023 за съвременна живопис, графика, скулптура и приложни изкуства се организира в гр. Враца. В нея могат да вземат участие всички художници от България с живописни, графични, скулптурни и приложни творби, посветени на Ботевия подвиг, както и творби, посветени на съвременното развитие на България. 

  • image

    Бизнес за артисти. Проектът ArtCRelief

    Тази седмица, на 14 март 2023, в СБХ – Шипка 6 се състоя Конференция по проекта ArtCRelief по програма Еразъм+ на Европейския съюз, който е на финален етап. Съюзът на българските художници участва в проекта заедно с още шест организации от Естония, Гърция, Италия и Кипър.

  • image

    Награди от Пролетен салон / 2023, Габрово

    Изложбата Пролетен салон / 2023 беше открита на 10 март 2023 в Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово, и ще продължи до 11 май 2023. В нея участват 147 художнички.

  • image

    Снимки от откриването на изложбата на преподавателите от Великотърновския университет

    На 9 март 2023 в зала „Райко Алексиев“ на СБХ беше открита изложба на преподавателите от Факултета за изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. 
    Разгледайте галерията със снимките от откриването.

  • image

    Пространство за вдъхновение / 2023

    Националната изложба „Велико Търново – пространство за вдъхновение /2023“ е културен форум за представяне и популяризиране на творчеството на българските художници. Изложбата е възможност за представяне на автори със съвременни творчески търсения в областта на визуалните изкуства, без ограничения в техники, формат, изразни средства. Изданието през 2023 ще бъде трето поред. (Първото издание на изложбата беше през 2017.)

  • image

    Международното биенале на църковните изкуства – Велико Търново / 2023

    Международното биенале на църковните изкуства е форум, фокусиран към представяне на съвременното творчество на автори в областта на православното християнско изкуство: иконопис, стенопис, дърворезба, мозайка и други. Биеналето включва мащабна изложба, конференция, презентации, дискусии и други съпътстващи събития.