Галерия (5)

Приключи конкурсът за плакат на X Международно триенале на сценичния плакат – София 2022, който организаторите му обявиха, за да отбележат десетото юбилейно издание на една от влиятелните световни платформи за плакат и единствената, фокусирана върху културната сцена.

Поради изключително големия интерес и многото постъпили проекти (над 1000 на автори от 42 държави) освен предварително предвидената награда жури в състав Божидар Йонов, Албена Спасова, Георги Янков, Димитър Трайчев, Николай Младенов, Параскев Фереджанов, Юрий Дачев присъди допълнително три поощрения и отличие за студентско участие.

  • Първа награда
    Радослава Боор, Чехия / България
  • Равностойни поощрения
    Росалио Родригес, Мексико, Мила Лозанова, България, Жонгюн Ян, Китай
  • Поощрение за студентско участие
    Любослав Боянов, България

 

С избирането на плаката на Триеналето стартира и кампания за популяризиране на неговия статут и за привличането на участници от България и цял свят. По традиция освен плакати, посветени на всички класически и модерни сценични форми, ще се приемат и такива по специална тема, която за Десетото международно триенале на сценичния плакат – София 2022 е „Плакати за плакати“.

+++

Статут

Tриеналето има за цел да представи постижения на художници от цял свят, създаващи плакати за културната сцена (класически, модерни и експериментални форми на различни сценични изяви: театър, опера, танц, оперета, мюзикъл, цирк, куклен театър, пантомима, концерти, вариете, естрада, фестивали, видео и визуални форми и др.)

Десетото международно триенале на сценичния плакат ще се проведе през ноември 2022 в София.


+++

Условия за участие

Приемат се плакати, създадени в периода
30 май 2019 – 30 април 2022

  • Категория 1.
    Отпечатани плакати, посветени на събития от културната сцена (класически, модерни, мултижанрови и пр. прояви на театрални, сценични, екранни, музикални, визуални и други изкуства).
  • Категория 2.
    Плакати на конкретна тема: „Плакати за плакати“. 

Идеята на организаторите е фокус на 10-ото юбилейно триенале да е плакатът и неговият създател, плакатистът. Във връзка с войната, на която сме съвременници, и призванието на плаката да изразява чувствата на обществото разширяваме специалната тема „Плакати за плакати“ с посланието: „Силата на плаката“.

Очакваме да получим плакати за самостоятелни и колективни изложби, за форуми и конкурси за плакат, за личности от света на плаката, включително и такива, които отразяват личното ви отношение към плаката като начин на мислене и сцена за изява.

Разделът е отворен за вече реализирани плакати, както и за такива, специално създадени по повод на десетото триенале.

Няма задължителен текст.
Няма такса за участие.

  • Формат
    Mинимален формат A2 (420 x 594 mm)
  • Брой на представените плакати
    Всеки автор може за изпрати максимум 4 плаката, придружени от дигиталните им изображения (размер А5, формат.jpg, .eps, .tif, .pdf, резолюция 300 dpi, CMYK), попълнени формуляри и кратка биографична справка за автора.
  • Изображенията може да изпращате на флашка с плактите или на следния ел. адрес: 10thtriennialsofia@gmail.com
  • Желателно е вече реализирани/тиражирани плакати да се представят в 2 екземпляра.
  • За улеснение на българските автори е организирано и приемане в СБХ, „Шипка“ 6, ет. 4 на 6 юни от 10 до 18 часа.



+++

Срок за получаване: до 30 май 2022

+++

Адрес

Десето международно триенале на сценичния плакат – София 2022

ул. „Шипка“ 6, етаж 4
София 1504, България
e-mail: albenasa1@abv.bg


+++


Журиране

Национално жури определя колекцията на Десетото триенале.

Резултатите от селекцията ще бъдат публикувани и оповестени през юни 2022.

Авторитетно международно жури определя наградите непосредствено преди откриването на триеналето и ги обявява на официална церемония.


+++

Награди

  • Гран При
    пластика „Златен плакат“ (пластика от проф. Богомил Николов)
  • Две равностойни награди
    бронзов плакет от проф. Богомил Николов (за всяка от двете категории)
  • Награда за млад авто (до 35-годишна възраст) – бронзов плакет от Георги Чапкънов в памет на известния български художник Асен Старейшински.

 

Всеки автор трябва да изпрати плакатите си в подходяща за транспортиране опаковка, без паспарту и рамка, с надпис „Печатни материали. Без търговска стойност“.

Организаторите не носят отговорност за евентуални повреди по време на транспортирането.
При съгласие от страна на авторите плакатите остават собственост на Фонда на Триеналето след закриването на експозицията.
Организаторите могат да фотографират и репродуцират плакатите без допълнително заплащане за нуждите на печатните и електронните материали и публикации, посветени на Триеналето.
Организаторите си запазват правото да отказват участие на произведения, неотговарящи на статута на Триеналето, оскърбяващи морала, националните и религиозни чувства.

+++


Каталог

За Десетото международно триенале на сценичния плакат – София 2022 ще бъде издаден цветен каталог. Всеки участник в Триеналето получава безплатен екземпляр.

Повече информация

тук 

 

Смислови групи: