Нарисувай  управлението на парите

Или как финансова институция инвестира в обучение на арт хора

Рисували ли сте финансова услуга? Как бихте направили пластика на инвестиция на българския капиталов пазар? Какви цветове ще използвате, за да изобразите финансовата грамотност?

Може би не точно с тези, но с подобни нетипични въпроси финансисти ще провокират арт хора в Арт Семестър на корпоративен университет Карол. И защо не? Аз не рисувам това, което виждам, рисувам това, което мисля, беше признал Пабло Пикасо. Участниците в най-новата образователна инициатива ще рисуват и създават това, което мислят за…финансите, парите, финансовата грамотност и култура. Това е целта на проекта на Карол криейтив– изграждане на нов тип култура, която в икономиката на знанието е задължителна за всеки съвременен човек. Затова корпоративен университет създава специален семестър, в който безплатно ще обучава творци – художници и приложници като начало. Хора, които както всички други управляват умно парите си и могат да го правят още по-добре, ако имат достатъчно информация и знания за финансовите услуги и инвестиционни възможности. Ако смятате, че творците са над тези неща, грешите. Сред клиентите на Карол има художници, хора на изкуството, творци. Да управляваш личните си финанси също може да бъде изкуство, нали?

Как да се случва това, какво е необходимо да знае всеки за финансовите пазари и услуги, как лично да използва тези знания и възможности – това ще учат участниците в лекционната част. В поредица артшопи ще пресъздават наученото и всеки със своите изразни средства на изкуството, в което е най-добър ще представи идеи за финансовото мислене на поколението F. Дали то ще е само на Facebook или ще включва F-thinking? Именно ново мислене, отношение към знанията и възможностите е това, което ще развива и провокира Арт семестър чрез преживявания и лично участие. А самите произведения, създадени по време на креативното обучение, ще бъдат изложени в клиентския салон, за да стигнат посланията до повече хора. Всеки експонат ще може да се продава по цена, която сам авторът ще определи и ще я получи цялата, ако творбата му намери купувач.

„Изкуството е способността да променяш хората със своята работа, да виждаш нещата такива, каквито са и после да създаваш истории, образи и взаимодействия, които променят пазара.”

Дали по думите на Сет Годин първите художници, приложници и дизайнери наистина ще променят пазара? Идеята на Карол криейтив е с Арт семестър да се създаде една цветна среда за знания и преживявания, с които наистина да бъдат създадени интересни истории. Началото, а и не само то, ще бъде показано в един електронен албум, с който участниците ще могат да представят своята философия за новите знания и своите послания към F поколението не просто за финансова грамотност, а модерна финансова култура в един дигитален динамичен свят, в който знанията са най-ценният капитал, а въображението и креативността са търсени и желани във всяка област.

 

За първи път проектът ще бъде представен  в деня на отворените врати в Карол, на 25 март:

https://www.facebook.com/events/484853404969966/?notif_t=plan_edited

 

Какво ще включва обучителната част?

  • Лекционна част и индивидуална работа;
  • Всеки ден - артшоп;
  • Гост лектори в артшопа – работилници с различни материали, брейнсторминг – как се раждат идеите, как да пресъздаваме идеите, какво правят от парите (хартиени фигурки, композиции и т.н.

Темите:

Първа седмица

  • Въвеждаща тема – кои сме ние, какво правим, какво ще правим по време на Арт семестъра, какво очакваме за арт салона;
  • Възникване и развитие на финансовите пазари, финансови инструменти и продукти;
  • Защо е толкова важно да управляваме парите си;
  • Изкуството да инвестираме на БФБ;
  • Може ли всеки да инвестира на международните пазари;
  • Застрахователни продукти и животозастраховане – потребност и възможност за хората на изкуството.

Втора седмица

  • Колективни схеми на инвестиране и нашите фондове, идеи за творци;
  • Банкнотите - култура и традиции – гост лектор от БНБ или печатницата на БНБ;
  • Новите технологии във финансите и изкуството – поколението F;
  • Парите, финансите и изкуството – гост лектор;
  • Изкуствата и изкуството на финансите.

Творческа седмица

  • Индивидуална работа по проектите;
  • Консултации с членове на екипа ;
  • Финализиране и представяне на проектите.

 

Презентации на проектите – 30 май

Откриване на Арт салон – юни 2014 – отличените проекти, клиентски салон

Постоянна експозиция – всеки месец промяна на експозицията с експонати на участниците – клиентски салон

Покатата можете да изтеглите от ТУК.