Виолета Василчина е най-авторитетният изкуствовед и специалист в областта на приложните изкуства, с безценен принос в изкуствоведческата дейност и научните изследвания в България.

Родена е в Севлиево. Завършва Техникума по керамика в София и започва работа в завода за порцелан и стъкло „Китка“ в Нови пазар. През 1972 завършва с отличие Художествената академия, специалност „Керамика“, при проф. Венко Колев. От 1973 е аспирант в Художествената академия, в катедра „Изукствознание“.

В началото на кариерата си участва в поредица изложби с творби от керамика и порцелан.

В периода 1967–1979 участва в редица научноизследователски експедиции. Нейните изследователски интереси я нареждат в състава на научноизследователската експедиция на БАН за Ситовския надпис. В резултат на системни издирвания Василчина открива още през 1969 праисторическите скални рисунки в каньона на р. Чернялка, Плевенско.

Работи в Института за изкуствознание при Българска академия на науките, има многобройни публикации в научни и популярни издания и участия в международни симпозиуми. Член на СБХ, секция „Критика“.

Поклон пред паметта ѝ!

+++

Поклонението ще бъде на 29 април 2024, понеделник от 13 чaса в църквата „Св. Успение Богородично“, близо до площад Ручей. Можете да видите точната локация

тук