image
Лични данни и образование

Радостин Чомаков е роден в Карнобат. Завършва сценография в НХА в класа на проф. Георги Каракашев. Началото на творческият му път започва в СИФ „Бояна“ като художник-аниматор, където работи между 1965 и 1968. Сетне пристъпва по коридорите на наскоро създадената БНТ, където неговото име се свързва с проекти за телевизионния театър - „Криворазбраната цивилизация“, „Дванадесетте стола“, „Михаил Мишкоед“, „Мизантроп“, „Янините девет братя“, „Харолд и Мод“, „Човешкият глас“, празнични и забавни програми, филми, както и със сценографските му решения за международния фестивал „Златният Орфей“, балетните постановки „Жребият“ и „Сянката“ за студио „Екран“, конкурсът „Мелодия на годината“, „Мюзикхол“ и Новогодишните програми от 1968 до 1976. От 1978 е назначен за главен художник на Националната опера и балет в София. След 2000 работи като главен сценограф на Старозагорска и Бургаска опера.

Критика

Само в областта на оперното, оперетното и балетното изкуства създава сценографии за над 216 спектакъла у нас и в чужбина. Безспорен е приносът му за репертоарния облик на Софийската опера, УОТ на ДМА „Панчо Владигеров“ и на Старозагорска опера. В повечето случаи работи в екип със съпругата си – костюмографът Бояна Чомакова. Най-често си сътрудничи с режисьорите Николай Николов и Павел Герджиков. Участва в почти всички сценографски изложби у нас, в Пражкото квадриенале, в биеналето в Сао Паоло, и др. Сред ярките му творчески постижения са работата му по „Аида“, „Тревога“, „Кармен“, „Дама пика“, „Княз Игор“, „Чудният мандарин“, „Хан Крум“, „Арко Ирис“ и „Златното петле“ в Софийска опера, постановките на открито в Бургас и Стара Загора.
Носител е на наградата на СБХ „Пенчо Георгиев“, на „Кристална лира“ за творчески екип на Съюза на българските музикални и танцови дейци за 2002 г., на награди от сценографски изложби. Посмъртно е награден с международната награда „Никола Гюзелев“.