image
Лични данни и образование

Николай Николов е роден в Сливен през 1933. Завършва средното си образование в родният си град и през 1950 кандидатства в Художествената академия в София. Приет е в специалност „Живопис и декоративни изкуства“ в класа на проф. Иван Пенков, но на следващата година се записва в новооткритата специалност „Сценография“. Дипломира се при проф. Георги Каракашев през 1957 и започва работа като художник-постановчик в Държавния театър в Дупница от 1957.

През театралния сезон 1959/1960 работи в драматичния театър в Силистра, а от следващата година е назначен за сценограф в драматичния театър Враца, където ще остане до 1964. Работи в Съюза на артистите в България като завеждащ секция „Сценография“. През 1969 е избран за доцент по сценография в НХА. Две години по-късно секцията се обособява като самостоятелна катедра в Приложния факултет на учебното заведение и той е избран за завеждащ катедра „Сценография“. Николай Николов развива интеграцията на учебния процес с театрите в България, Софийска Опера, Музикалния театър, НАТФИЗ, БНТ. През този период той е изпълнявал и длъжността заместник-декан по учебната част на Приложния факултет в продължение на 8 години.

Избрани общи и колективни изложби

Носител е на редица награди.
Участва във всички Общи художествени сценографски изложби, в Триеналето на „Сценографията“ в Нови Сад, в квадриналето в Прага. Включва се в сценографски изложби в Москва, Германия, Сао Пауло – Бразилия и др.

Критика

През 23-годишната си практика е оформил над 70 постановки – драматични, оперни, куклени, много концерти, естрадни спектакли, ревюта, кабаретни програми и др. Негови сценични решения са реализирани в театрите и оперите в Дупница, Силистра, Враца, Разград, Пловдив, Сливен, Кюстендил, Стара Загора, Плевен, Видин, Габрово, София и Москва. Работил е и като художник на костюмите на филмите „Цар Иван Шишман“, „Юлия Вревская“, „Борис I“ и „Време разделно“. Проектира декори и костюми за новосъздадения Телевизионен театър в продължение на 6 години.