image
Лични данни и образование

Светослав Генев е роден на 22 септември 1932 в Пловдив. През 1958 завършва театрална декорация при проф. Георги Каракашев в НХА. Почти през целия си живот работи на сцената на ДТ-Пловдив и гастролира в много български театри.

Едно от ярките творчески постижения на художника е реализацията на сценографското му решение за пиесата „Уестайдска история“ през 1967 в пространството на ДТ-Пловдив. В нея той създава тотална инсталация на сцената от автомобилни фарове, което провокира и вълна от позитивни реакции на критиката.

По думите на Христина Дякова решението може да се определи като мултимедия, тъй като въздействието на 1640-те фара от Москвич 407 е синхронизирано със звук от стереофонична система, която според някои е и първата, използвана на българска сцена.

Критика

Две години по-късно той създава сценографията за „Атентатът“ по пиесата на Георги Марков „Атентатът в затворената улица“. В главните роли са Руси Чанев, Стефан Мавродиев и Катя Паскалева. Светослав Генев е и сред инициаторите за създаването на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив през 1975.

Между 1966 и 1975 Светослав Генев е директор на ДТ Пловдив и именно при него изгряват творческите звезди на редица таланти сред които и на Крикор Азарян, който прави режисьорския си дебют именно на сцената на Пловдивския театър. Светослав Генев членува в СБХ и през годините е удостояван с редица награди за сценографските си решения.