Галерия (3)

Длъжност

  • Зам.-председател на УС по творческата дейност
  • Завеждащ международна и информационна дейност
  • Редактор на Бюлетин на СБХ и новия сайт sbh.bg


+++

Контакт


+++

Визитка

Антон Стайков (1962) е художник и изследовател на българското визуално наследство. Магистър (Живопис, ВИИИ „Николай Павлович“, 1989), доктор („Семиотика на рекламата“, ФЖМК на СУ „Климент Охридски“, 2016).

От 2016 е заместник председател на СБХ, редактор на Бюлетин на СБХ, отговаря за изложбената, информационната и международна дейност. Куратор на няколко национални и международни изложби, посветени на комикса, карикатурата и илюстрацията. Участва в създаването на документални филми, води рубрика „Книгата като изкуство“ в предаването „Библиотеката“ на БНТ (2017 – 2019).

Сред по-важните му изследвания са „Кратка история на българския комикс“ (Награда „Христо Г. Данов“, 2013); „Българският буквар. 200 години в първи клас“ (заедно със Свобода Цекова, „Златен лъв“, 2015); „Отвъд картините. За изкуството и живота на Борис и Славка Деневи“ (съвместно със Свобода Цекова), Награда на София за ярки постижения в областта на културата в област „Визуално-пластични изкуства“, 2021.

От 1 декември 2020 е ръководител на проекта sbh.bg (Информационна платформа на СБХ) и работи върху структурата и съдържанието на сайта.