Професор Иван Димов оставя богато наследство – освен личното му творчество, и многобройни студенти и последователи, на които е предал своите идеали в изкуството.

Роден е в ямболското село Маломир. През 1970 година завършва Художествената академия, специалност „Графика“, при проф. Петър Чуклев. Носител е на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“, Националната награда за живопис „Захари Зограф“ (1979), Международна награда за графика „Интерграфика“ (1984, Берлин) и много други.

„Иван Димов черпи образни елементи и внушения от един богат и наситен със съкровени значения и смисъл микрокосмос, едновременно отминал и актуален със силата на емоционалната памет. Това е сферата на чистите пориви и на неподправения интерес, когато детето се вглежда с открити очи във всичко, което го заобикаля. Той пресъздава цикличността на природните ритми, на единството на човека и природата, на духовната спойка между тях, на състоянието на дълбока емпатична връзка между Аза и Всемира. (проф. Чавдар Попов)


Поклон пред паметта му!

+++

За изложбата в галерия „Арте“, посветена на 80-ата годишнина на Иван Димов, можете да прочетете

тук